Svagare dollar gynnar råvaror

Den positiva trenden på råvarumarknaderna bibehölls när handeln återupptogs på onsdagsmorgonen. En ytterligare försvagning av dollar och uppgångar på aktiebörserna ger en gynnsam kontext åt råvarorna.

Dollarn försvagades mot andra ledande handelsvalutor, vilket återspeglades i ett dollarindex som strax före klockan 10 noterades till 78,8, ned 0,16 från dagen innan.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan en uppgång på 0:80 dollar per fat strax efter klockan 10, vilket innebar ett pris på 78:02 dollar per fat. Brentoljan var upp 0:55 dollar till 76:61.

– Om folk är optimistiska om ekonomin och köper aktier så kommer det att dra med sig oljepriset uppåt. Att se ett dollar index under 79 är tillräckligt för att lyfta oljepriset, säger Clarence Chu, handlare på Hudson Capital Energy i Singapore, till Bloomberg News.

De senaste dagarnas starka trend väcker frågan om råoljan därmed är tillbaka på den starka trend som gällde under slutet av förra året. Soozhana Choi, chef för Deutsche Banks råvaruanalysteam i Asien, pekade dock på bristfällig fundamenta och menade att innan en förbättring sker är det svårt att motivera ett högt pris.

– Marknaden är väl försörjd när det gäller råolja och raffinaderikapacitet. Lagren kommer att vara fortsatt höga och oljepriset kan komma att få svårt att hålla sig uppe i år, sade Deutsche Bank-analytikern i en kommentar till Bloomberg News på morgonen.

Gårdagskvällens sena API-rapport från USA gav inte heller stöd för någon ökad optimism. Råoljelagren visade där en ökning med 4,7 miljoner fat, vilket är betydligt mer än de förväntningar som funnits på marknaden inför onsdagens officiella rapport från energidepartementet.

Bland produkterna visade destillaten en vikande lagertrend, mer i linje med förväntningarna.

Inför dagens rapport visar Bloombergs konsensus på en lagerökning för råolja med 0,4 miljoner fat, efter minskningen på 3,9 miljoner veckan dessförinnan.

Destillatlagren väntas ha sjunkit med 1,2 miljoner fat, medan bensinlagren väntas ha ökat med 1,4 miljoner fat.

För raffinaderierna räknar analytiker i snitt med oförändrat kapacitetsutnyttjande.

På London Metal Exchange fortsatte basmetallerna upp under morgonen, understött av uppmuntranden husstatistik från USA på tisdagen.

Tremånadersterminen för koppar var vid 10-tiden upp 117 dollar till 6.930 dollar per ton, medan zink var upp 39 dollar till 2.200.

Bland övriga metaller var aluminium upp 27 dollar till 2.147, medan nickel var 158 dollar högre till 18.458.

På ädelmetallmarknaden steg guldet i takt med att dollarn försvagades. Vid 10-tiden noterades spotpriset på guld 9:50 dollar högre till drygt 1.123:85 dollar per uns.

Noteringar cirka klockan 10.00

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:80 USD 78:03

Brent, första termin +0:55 USD 76:61

Basmetaller (pris/ton):

Koppar, termin 3 mån +117 USD 6.930

Zink, termin 3 mån +39 USD 2.200 Aluminium, termin 3 mån +27 USD 2.147

Nickel, termin 3 mån +158 USD 18.458

Bly, termin 3 mån +38 USD 2.155

Tenn, termin 3 mån +350 USD 16.800

Guld, spot +9:50 USD 1.123:85

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.