Svajigt även i New York

Efter en svajig handelsession slutade New York-börsen lägre på tisdagen med oljebolag och banker i täten. Oro för den amerikanska ekonomin tyngde genomgående efter baissiga kommentarer från Fed-chefen Ben Bernanke.

Riskerna för stigande inflation har intensifierats och nedåtrisken för tillväxtutsikterna för den amerikanska ekonomin är betydande, sade centralbankschefen i ett utskottsförhör i senaten på tisdagen.

”Det här är en systematisk finansiell kris, som inte har något slut. Det handlar om en ond cirkel med krympande ekonomi och ökade kredit- och finansiella förluster som trycker på ekonomin”, kommenterade Nouriel Roubini, ekonomiprofessor vid New York University till Bloomberg Television.

Vid stängningen noterades Dow Jones Industrial Average på 10.962, en nedgång med 0,8 procent jämfört med måndagens stängning. S&P 500-index sjönk med 1,1 procent till 1.215. Nasdaq Composite steg med 0,1 procent till 2.216.

Omsättningen låg på nära 1,9 miljarder aktier på New York-börsen, medan drygt 2,8 miljarder aktier hade bytt ägare på Nasdaq-börsen.

Räntor sjönk överlag på tisdagen och tioåringen noterades på 3,83 procent, nära 3 punkter lägre jämfört med måndagen.

Nedgångarna kom efter Ben Bernankes utsagor om ekonomin, som är något mer baissiga än centralbankens syn på ekonomin i juni. Då var bedömningen att riskerna för ekonomin hade minskat något. Ben Bernankes förhör i Senaten fortsätter också på onsdagsen.

På börsen var banksektorn i fortsatt fokus. Flera av tungviktarbankerna noterade nya kraftiga nedgångar, Bank of America tappade drygt 8 procent.

Wachovia sjönk med 8 procent efter att ansedda bankanalytikern Meredith Whitney på Oppenheimer sänkt rekommendationen på aktien till underperform från tidigare perform. Bankens resultatutsikter har försämrats ”dramatiskt”, löd motivationen i analysen.

Fannie Mae och Freddie Mac fortsatte ned och noterades 27 procent lägre respektive 26 procent lägre. Moody’s sänkte på tisdagen ett av sina kreditbetyg, financial strength, på de båda bolagen.

Bland annat med hänvisning till att de förmodligen kommer att få svårt att få in nytt kapital och att kreditförlusterna kommer att fortsätta.

Den amerikanska finansmarknadsmyndigheten SEC flaggade på tisdagen för att man överväger att begränsa möjligheterna till korthandel i aktierna.

Lehman Brothers gick mot strömmen, upp nära 7 procent efter uppgifter i New York Times om att banken kan komma köpas ut från börsen.

Vid sidan av bank- och finanssektorn var oljesektorn det stora sänket. Oljepriset sjönk kraftigt efter Ben Bernankes kommentarer på oro om att en försämrad tillväxt i USA ska led till lägre efterfrågan på råolja och bensin.

Exxon och Chevron tappade vardera nära 4 procent.

Andra aktier i fokus var Johnson & Johnson, upp 2 procent efter att ha rapporterat en vinst på 1:18 dollar per aktie för det andra kvartalet, något högre än väntade 1:13 dollar.

Procter & Gamble slutade 0,6 procent upp efter att ha upprepat sin prognos för det fjärde kvartalet, då vinsten ska hamna i spannet 0:76-0:78 dollar per aktie.

Sämre gick Kimberly-Clark, som slutade drygt 6 procent lägre efter preliminära resultatsiffror för det andra kvartalet, som var lägre än marknaden hade räknat med. Stigande massa- och oljepriser tynger hygienjättens resultat.

På Nasdaq-börsen lyfte Microsoft, som betalades 4 procent högre efter de senaste budturerna kring Yahoo, som återigen nobbat en affär med Microsoft.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.