”Svårt med ledarskap på makronivå”

MÖTE MED. Priset Årets ledare är den tyngsta utmärkelsen för ledarskap inom svenskt närings- och organisationsliv och fyller 35 år. Vem som utses till Årets ledare 2018 tillkännages i Gyllene salen i Stadshuset i Stockholm den 14 november.

En av årets jurymedlemmar som gör comeback är Carl-Henrik Hallström. Han är Nordenchef för Wipro som är ett globalt tjänsteföretag inom it-, konsult- och affärsprocesser. År 2013 hade Europa pekats ut som en strategisk tillväxtmarknad, och uppdraget från Wipro, med säte i den indiska it-staden Bangalore, var att han skulle ta fram en strategi för tillväxt i Norden där det nu finns runt 5 000 medarbetare som arbetar för de nordiska kunderna.

Hur skiljer sig svensk ledarskapsstil från den indiska?

– Lite skämtsamt kan man säga att svenskarna nöjer sig med instruktioner i form av rubrik på en Power point-presentation medan indier är mer detaljorienterade och hellre följer andra kolumnen i ett Excel-dokument. Men det är alltid svårt att tala om ledarskap på makronivå. Det är skillnad mellan en skåning och en norrlänning, därtill är det en personlighetsfråga. Indien är ett väldigt diversifierat land. Dessutom har många arbetat utomlands, kanske i England tio år, sedan USA tjugo år, och är mer globala än många svenskar.

Vad gäller ledarskap är Carl-Henrik Hallström övertygad om vikten av att ha en decentraliserad organisation, eftersom det skapar ansvar, något som i sin tur bidrar till ökad motivation.

– Vi delegerar gärna och jobbar med mål. Det ligger nästan i svenska ledarstilens dna och är också en filosofi som vi jobbar med i vår multikulturella nordiska organisation. Det är som Steve Jobs sa: ”It doesn’t make sense to hire smart people and then tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do.”

Men kan man säga att han själv levde efter den devisen?

– Nja, det tror jag kanske inte, men han fick alla att både förstå och känna hans vision. Steve Jobs har skapat en framgång genom att anställa rätt människor och givit dem förtroende och ansvar.

Det har funnits en forskardebatt som handlar om att medan vi i Sverige tror på att ganska dysfunktionella stater ska utveckla demokrati, så är det ingenting som svenska bolag ska ägna sig åt. Varför skulle näringslivet inte klara en mer demokratisk styrning?

– Man kan inte jämföra ett bolag med ett lands statsskick. Bolag är inte uppbyggda runt demokratiska principer, utan i stället byggt runt aktieägarna och dess delegering till styrelse och vd. Men bolagen anpassar sig också till de globala värderingarna som råder och här kan man se en utveckling som fokuserar alltmer på saker som värdegrunder och hållbarhet.

Varför är det viktigt att ha ett pris som uppmärksammar ledare?

– Det är alltid kul med uppskattning och att få en extern bedömning av framgång. Årets ledare är det finaste ledarskapspriset du kan få i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco