Sveafastigheters VD: Vi skapar ett attraktivt bolag för investerare

Fastighetsbolaget Sveafastigheter kommer att börsnoteras på Nasdaq First North Premier den 18 oktober.
Sveafastigheters VD Erik Hävermark
Sveafastigheters VD Erik Hävermark. Foto: Sveafastigheter

Det är SBB som säljer 44 procent av aktierna i Sveafastigheter.

– Vi har märkt ett stort intresse för hyresrätter i starka städer och regioner som Sveafastigheter befinner sig i, det är glädjande, säger vd Erik Hävermark.

Sveafastigheter förvaltar och bygger bostäder i tillväxtregioner i Sverige. Idag finns 14 500 lägenheter i beståndet och 7 900 lägenheter är i projektutveckling eller håller på att byggas. Bara hittills i år har Sveafastigheter färdigställt 800 nya lägenheter under första halvåret 2024 och kommer färdigställa ytterligare 700 lägenheter under de kommande sju månaderna samtidigt som bolaget har byggstartat 540 lägenheter efter sommaren som kommer att vara färdigställda 2026.

Bolaget grundades 2014 och förvärvades av SBB 2020. 2024 bildades Sveafastigheter som ett självständigt bolag när bostadstillgångarna avskiljdes från SBB.

Hyresintäkterna i intjäningsförmågan uppgår till 1,42 miljarder kronor och driftnettot inklusive fastighetsadministration till 886 miljoner kronor, motsvarande en överskottsgrad på 62,5 procent.

– Vi har med en stark portfölj med fastigheter i förvaltning i starka regioner och städer och har en stor utvecklingsportfölj för nybyggnation. Vår utvecklingsportfölj med fokus på Stockholm och förädlingspotential i det befintliga beståndet gör mig också komfortabel i att vi kommer kunna nå vårt mål om en överskottsgrad om 70 procent inom fem år, säger Erik Hävermark.

SBB:s aktieägare att ges företräde till att köpa aktier i bolaget. Något nytt kapital tas inte in i samband med noteringen. Intervallet i teckningskursen är 39,50 till 45,50 kronor per aktie, vilket ger ett marknadsvärde på 7,9-9,1 miljarder kronor. Anmälningstiden löper fram till 16 oktober.

Vad är främsta motivet till börsnoteringen?

– Det är det sista steget för att bli ett fristående bolag. Separeringen har vi redan gjort och den nya organisationen är på plats sedan länge. Bolaget har varit fristående men har varit ägda till 100 procent av SBB.

– Ägarspridningen stärker vår profil som ett självständigt bolag och gör att vi kan få en bättre tillgång till långsiktig finansiering. Vi har en stark finansiell position med en belåningsgrad på 43 procent vilket är klart lägre än snittet för noterade bostadsbolag.

– Som ett fristående bolag kan vi fokusera på det operationella och vi har en affärsplan med fokus på organisk lönsam tillväxt. Detta innefattar bl.a. att öka överskottsgraden i vårt befintliga bestånd genom bl.a. lägenhetsrenoveringar, fortsatt hög nybyggnadstakt samt de stordriftsfördelar som uppstår med att vara ett stort renodlat bostadsbolag. Kombinerat med en stark balansräkning skapar det i min mening ett attraktivt bolag för investerare.

Flera i ledningen och styrelsen har åtagit sig att köpa aktier. Enligt prospektet har du inga aktier idag, kommer du att teckna aktier?

– Ja, jag kommer att teckna 20 000 aktier.

Befintliga aktieägare kommer att ha en lockup 180 dagar, styrelse och ledning 360 dagar, hur viktigt har det varit för er?

– Det är en lock up på sedvanliga villkor så det är helt naturligt. Jag investerar i Sveafastigheter i ett långsiktigt perspektiv.

Har ni några ankarinvesterare?

– Det finns inga ankarinvesterare. Vi har konstaterat att det har funnits ett stort intresse för oss som bolag då vi har en attraktiv exponering mot storstadsregioner och universitets- och högskolestäder med förutsättningar för lönsam organisk tillväxt genom bland annat nybyggnation och lägenhetsrenoveringar i kombination med en stark balansräkning.

Ni har som mål att byta noteringsplats till Stockholms huvudlista inom 12 månader. Varför är det viktigt?

– Ett bostadsbolag i vår storlek ska vara på huvudlistan. De policys som vi har tagit fram ligger i linje med de krav som huvudlistan har på en notering. Vi ser detta som ett steg på resan mot huvudlistan.

Vad betyder det att SBB ändå kommer att vara majoritetsägare?

– 44 procent säljs, vilket ger möjlighet för nya investerare och den affärsplan som vi har kommunicerat. SBB tror på vår affärsplan och det är positivt att ha aktieägare som tror på oss och har kännedom om marknaden.

Kommer ni att växa organiskt eller göra förvärv?

– Vi tar sikte på det befintliga beståndet och investerar i den portfölj som vi har. Vi planerar för att ha en fortsatt hög nybyggnadstakt och öka lönsamheten i det befintliga beståndet genom lägenhetsrenoveringar och kostnadsbesparingar som uppstår genom vår storlek och effektiva plattform. Det kan med det sagt framöver vara aktuellt att både avyttra på vissa orter och att förvärva på andra.

Vad har ni för tillväxt- och lönsamhetsmål?

– Affärsplanen pekar ut riktningen där vi har som ambition att renovera 2 000 lägenheter de kommande fem åren och byggstarta 600–800 lägenheter per år. Vi har ett operationellt fokus och ska öka överskottsgraden till 70 procent där en viktig del är att vi fortsätter att addera nybyggda hus i starka mikrolägen till vår förvaltningsportfölj. Här är det viktigt att tillägga att drygt 90 procent av vår utvecklingsportfölj är fokuserad till Stockholm-Mälardalen. Belåningsgraden ska inte vara högre än 50 procent och per dagen för noteringen är vår skuldsättningsgrad 43 procent vilket ger oss en god finansiell flexibilitet. Vi har även som mål att öka substansvärdet med 12 procent per år.

Hur beroende av ränteutvecklingen är ni?

– Vi har en räntebindning på fyra år, med en genomsnittlig ränta på 3,2 procent, en stark likviditet och en låg belåningsgrad som understiger jämförbara bolag på börsen. Vi känner oss trygga med vår finansiella position.

Varför delade inte SBB ut Sveafastigheter gratis till aktieägarna?

– Det är en fråga för SBB att svara på, men om ett fastighetsbolag vill stärka sin likviditet är en möjlighet att sälja fastigheter. I det här fallet kan man kanske se det som en försäljning av ett fastighetsbestånd, vilket stärker säljarens likviditet vilket är positivt för aktieägarna, samtidigt som de aktieägarna ges en möjlighet att vara direktinvesterade i Sveafastigheter, avslutar Erik Hävermark.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF