Svedbergs gör miljardförvärv i Storbritannien

Badrumsbolaget Svedbergs gör ett jätteförvärv i Storbritannien när det köper Roper Rhodes för en maximal köpeskilling på 90 miljoner brittiska pund, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor, på kassa- och skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande.
Svedbergs
Affären är nästan i paritet med Svedbergs börsvärde på 1,2 miljarder kronor. Betalningen är uppdelad på 76 miljoner pund i fast köpeskilling och resten i tilläggsköpeskilling. Som ett led i finansieringen av affären kommer Svedbergs att genomföra en företrädesemission på 500 miljoner kronor under första kvartalet 2022. Bolaget har också ökat sina kreditfaciliteter med 400 miljoner kronor och säkerställt två bryggfaciliteter på totalt 620 miljoner kronor hos Nordea.

Roper Rhodes är en leverantör och designer av badrumsmöbler och badrumsprodukter i Storbritannien. Bolaget har intäkter på 826 miljoner kronor på rullande tolv månader och en rörelsevinst, mätt i ebita, på 135 miljoner kronor.

Förvärvet av Roper Rhodes beskrivs markera ett viktigt steg i Svedbergs aktiva förvärvsagenda om att bli den ledande badrumsinredaren i utvalda marknader i Europa. Vd Per-Arne Andersson uppger till Dagens industri att man tittar kontinuerligt efter bra entreprenörsledda bolag.

”Vi ser inte att vi på något sätt är färdiga med förvärv”, säger han.

Svedbergs stängde upp 5,1% på Stockholmsbörsen på onsdagen. Aktien är upp nästan 68% i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder