Sven Hagströmer: ”Vi har lärt oss en läxa”

Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer om rekryteringen av avgående vd:n Johan Prom - som lämnar bolaget efter endast sju månader på posten.
Sven Hagströmer: ”Vi har lärt oss en läxa” - sven-hagstromer-affarsvarlden-700_binary_6854821.png

Förra sommaren rekryterades Johan Prom till vd för Avanza, trots att han saknade erfarenhet från finansbranschen. Nu lämnar han bolaget.

Anledningen är att Prom inte riktigt har brunnit för finansbranschen på det sätt som han kände krävdes, något som han själv meddelade Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer under ett utvärderingsmöte förra veckan.

Sven Hagströmer ser dock inte valet av Johan Prom som en felrekrytering.

– Jag vill inte kalla det för en felrekrytering, men det är klart att det här är en läxa för oss som gjorde rekryteringen. Jag har varit med om många rekryteringar och jag har aldrig varit så här noggrann, och det har aldrig blivit såhär. Det är klart att det är inget som någon önskar, säger han till Affärsvärlden.

Det var alltså ingen slarvig rekryteringsprocess som gjorde att valet föll på Johan Prom. Hela ledningsgruppen och hela styrelsen fick träffa alla kandidater och tester genomfördes ”enligt alla konstens regler”, förklarar Sven Hagströmer.

Även om det finns en viss besvikelse över att rekryteringen inte föll bättre ut skiljs parterna åt utan större konflikter.

– Det var ett äktenskap som var präglat av passion när vi gick in i det här, och nu är det en skilsmässa som är präglad av resonemang. Både stämning och relationer är väldigt bra och det finns en ärlighet från bägge sidor, säger Sven Hagströmer.

Sven Hagströmer blev själv förvånad när Johan Prom berättade för honom att han inte riktigt brann för det uppdrag som han hade fått.

– Jag hade egentligen inte haft det på känn alls. För han har tagit tag i sina uppgifter med en väldig energi, säger han.

Processen att rekrytera en ny vd är redan igång. Även om man inte riktigt vet hur lång tid detta kommer att ta så räknar bolaget med att ha en ny vd senast inom sex månaders tid.

Vid rekryteringen av Johan Prom var Avanzas uttalade strategi att leta efter en vd som kom från en annan bransch än finansbranschen. Bolaget ville ha någon som var framgångsrik inom någon typ av konsumentbransch – en beskrivning som passade väl in på Johan Prom. Det senaste året har dock inneburit en del nya lärdomar för Avanza vad gäller detta.

– Den läxan vi har lärt oss gör att vi nu öppnar dörren på glänt för någon med branscherfarenhet. Vi ska inte bara utesluta det som vi har gjort tidigare, säger Sven Hagströmer.

Johan Prom fortsätter som vd för Avanza fram till dess att en ny vd har rekryterats, dock inte längre än sex månader. Johan Prom kompenseras ekonomiskt under nio månader från i dag, en kompromiss baserat på villkoren i anställningsavtalet som sa att kompensationen skulle gälla för sex månader om Prom själv valde att avsluta uppdraget eller tolv månader om Avanza avslutade det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets