Svenska direktörer vågade inte träffa Clinton
Chefsseminariet Ledarskapsdagen, som traditionsenligt anordnats under många år i Göteborg och som skulle hållits tisdag i nästa vecka är inställd. Orsaken är att svenska direktörer inte vågar befinna sig i samma rum som huvudtalaren och dragplåstret Bill Clinton som en följd av terrorattackerna mot USA i september.
”Bill Clinton själv var helt inställd på att komma, även efter attackerna.Han blev besviken när vi tvingades meddela honom att det var inställt”, säger Gerhard Cronholm, ansvarig för Ledarskapsdagen.
Huruvida det var det uteblivna arvodet, som är hemligt men sägs vara astronomiskt högt, eller det faktum att de svenska direktörerna än en gång svek honom (förra gången Clinton var i Sverige, i maj i år, var intresset betydligt mindre än arrangörerna trott) förtäljer dock inte historien.
“Pengarna var nog knappast det viktiga. Just för amerikanerna är det däremot extra viktigt att livet snabbt återgår till det normala och att det visa att det nu är ’business as usual’ igen.”
Fram till den 11 september hade cirka 500 biljetter à 550 kronor sålts, men deltagarna drog snabbt öronen åt sig.
”Efter det datumet gällde frågorna inte längre vad seminariet kostade utan om huruvida vi kunde garantera säkerheten eller inte. Deltagarantalet backade ner mot 300 personer och några av sponsorerna drog sig ur. Fokuset blev helt fel, tyvärr, och vi kände oss tvungna att ställa in trots att det var ett rätt jobbigt beslut”, säger Gerhard Cronholm.
Ledarskapsdagen har under åren lockat många tunga namn, allt från FN:s förre generalsekreterare Javier Perez de Cuellar och forne sovjetledaren Michail Gorbatjov till pakistanske premiärministern Benazir Bhutto. På årets talarlista stod, förutom Clinton, utrikesministern Anna Lindh och FN-rådgivaren och indianhövdingen Oren Lyons.
Svenskt näringsliv representerades av förre H&M- och sedermera Spray-chefen Fabian Månsson, SAS tidigare marknadsdirektör Erik Strand och Göteborgs-Postens chefredaktör Peter Hjörne. Bland sponsorerna fanns såväl SAS och Volvo som event- och kongressarrangörerna Xpo Group och Tangera.
Målsättningen var att locka 1.100 besökare, vilket var i nivå med den senast genomförda Ledarskapsdagen 1997, och skulle inneburit biljettintäkter på cirka sex miljoner kronor. Hur stora kostnader man nu istället får för att avboka lokaler, annonser med mera är inte klart.
”Nej, den ekonomiska smällen vet vi inget om i dagsläget. Det för tidigt att säga. Jag sitter fortfarande och håller på att betala tillbaka deltagaravgifterna”, säger Gerhard Cronholm.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.