Svenska kronan stärks
På valutamarknaden har den svenska kronan sammantaget stärkts. Dollarn, som sedan ECB-ordföranden Mario Draghis duvaktiga kommentarer i torsdags apprecierats markant, har samtidigt fallit tillbaka något mot euron. Bidragande var nedslående statistik över bostadsmarknaden som inkom på eftermiddagen.
Försäljningen av nya hus i USA sjönk med 11,5 procent jämfört med månaden innan till 468.000 enheter i september, mot en väntad nedgång på 0,4 procent. Försäljningen i augusti reviderades även ned.
Störst fokus på förmiddagens tunna makrokalender rönte tyskt Ifo-index, som mäter som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland. Förväntningarna var att det skulle ha sjunkit tillbaka till 107,8 i oktober, delvis med anledning av VW-skandalen, från 108,5 månaden innan. Det oväntat starka utfallet på 108,2 var ändock den svagaste nivån sedan juli, vilket gav stöd åt dollarn gentemot euron.
“Vi är överraskade över utfallet. Det visar att den generella rädslan om att den tyska ekonomin kommer att skadas allvarligt av VW-skandalen verkar vara obefogad”, kommenterade ekonomen Klaus Wohlrabe som ansvarar för undersökningen.
“Ifo-index bekräftar bilden som målats upp av preliminära inköpschefsindex: tillverkningssektorn kommer endast att uppvisa en måttlig tillväxt, medan tjänstesektorn bör fortsätta att expandera snabbt och därmed stödja aktiviteten överlag”, kommenterade HSCB enligt Dow Jones Newswires.
Resonemanget liknar den tyska centralbankens, som i sin månatliga rapport under måndagen bedömde att Tysklands ekonomi förlorade något av sitt tillväxtmomentum i det tredje kvartalet då industriproduktionen sjönk tillbaka från tidigare nivåer. De underliggande trenderna är dock fortsatt relativt starka tack vare en stigande konsumtion och sysselsättning, enligt centralbanken.
Under dagen meddelade vidare den brittiska arbetsgivarorganisationen CBI att balansmåttet för industriproduktionen i Storbritannien sjönk till -4 i oktober, från oreviderade +9 månaden innan.
Från Sverige har kammarrätten i Jönköping återigen satt käppar i hjulet för amorteringskravet. I ett pressmeddelande framhåller rätten att lagändringen kräver en “grundligare utredning än vad som nu har presenterats” då det inte får råda några tveksamheter om att förslaget stämmer överens med grundlagen.
Dessförinnan hade Nordeas boendebarometer visat på en fortsatt hög andel svenskar som tror på stigande bostadspriser – 65 procent. Samtidigt har andelen som tror att bostadsräntorna ska stiga under det kommande året ökat till 33 procent från 21 procent.
Under morgondagen inkommer flertalet svenska statistikpunkter, däribland Konjunkturinstitutets barometrar. I veckan bjuds det bland annat på penningpolitiska besked från Federal Reserve, Riksbanken och den japanska centralbanken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.