Svenska räntor faller

De svenska obligationsräntorna med längre löptider har i linje med motsvarigheterna i omvärlden utökat nedgångarna under onsdagen i takt med den tilltagande riskaversion som inleddes under gårdagseftermiddagen. De portugisiska obligationsräntorna har fallit markant efter att parlamentet sent på tisdagen antagit socialistregeringens budget för 2016.

Riksgäldens prognos som presenterades under morgonen visade en upprevidering avseende 2016 om ett överskott i statens nettoupplåning på 3 miljarder kronor, jämfört med prognosen i oktober om ett underskott på 33 miljarder.

“Vi anser att dagens rapport är något för optimistisk avseende 2016. Det faktum att endast emissionerna av växlar och inte obligationer ändras kan vara ett tecken på låg övertygelse vid Riksgälden avseende den nya prognosen”, skriver Nordea-ekonomerna Mats Hydén och Jerk Matera och tillägger att rapporten är något positiv för obligationspriserna.

Nordea hade räknat med ett nettolånebehov på 20 miljarder för 2016 och man är därmed överraskade över de väldigt ljusa utsikterna för 2016.

Vidare uppgav Riksgälden att den hanterar det minskade lånebehovet genom att låna mindre i obligationer i utländsk valuta, vilket enligt SEB “på marginalen bör vara negativt för kronan”.

Den svenska kronan noteras vid sammantaget smärre förändringar under tisdagen, medan dollarn har stärkts något mot euron i en rörelse som utlöstes av ett oväntat svagt konsumentförtroendeindex från Frankrike. Indexet sjönk från 97 i januari till 95 i februari, mot förväntningarna om en oförändrad nivå.

I övrigt har det brittiska pundet försvagats ytterligare. De senaste opinionsundersökningarna kring EU-frågan har varit spretiga, i kölvattnet av helgens uppgörelse om nya villkor för Storbritanniens EU-medlemskap.

“I övrigt fortsätter GBP att lida av Brexitoro och pundet försvagades under natten till under 1,40 mot dollarn. Man måste gå tillbaka till finanskrisen 2009 för att hitta ett lika svagt pund”, kommenterade SEB-ekonomen Richard Falkenhäll på morgonen.

Enligt ECB-ledamoten och tillika den tyska centralbankschefen Jens Weidmann är Euroområdets ekonomiska utsikter inte så illa som de ibland framställs som att vara. Den gradvisa ekonomiska återhämtningen i euroområdet väntas fortsätta, betonar Weidmann på onsdagen.

Det har även varit en rad företrädare för Federal Reserve som uttalat sig under tisdagen och natten till onsdagen. Fed-medlemmen Neel Kashkari sade i ett tal att han räknar med att en måttlig tillväxt fortsätter i USA. Samtidigt bör ökade anställningar leda till stigande löner och inflation.

Centralbanksledamoten från Dallas, Robert Kaplan, uppgav att räntorna kan behöva hållas oförändrade under en längre period, i syfte att låta inflationen hinna stiga till inflationsmålet.

Federal Reserves vice ordförande, Stanley Fischer, uppgav på natten till onsdagen att det är för tidigt att bedöma påverkan från den senaste volatiliteten på de finansiella marknaderna på USA:s ekonomi.

“Om den senaste utvecklingen på finansmarknaderna leder till en bestående åtstramning av de finansiella villkoren, kan det signalera en inbromsning i världsekonomin som kan påverka tillväxten och inflationen i USA”, sade Fischer.

Den mer hökaktiga Esther George, ordförande för Federal Reserve bank of Kansas City, uppgav på tisdagskvällen att det fortsatt är möjligt att centralbanken höjer räntan vid det kommande mötet i mars och att beslutet bör vara en “öppen fråga”.

Bank of Japans ordförande, Haruhiko Kuroda, uppgav på onsdagen att man inte kommer att tveka att agera om marknadsvolatiliteten hotar ansträngningarna att bekämpa deflationen.

“Vi kommer fortsätta att bevaka situationen på de finansiella marknaderna noga för att avgöra huruvida det kan få påverkan på Japans ekonomi och pristrender. Om vi bedömer att det kan få negativa effekter, kommer vi inte tveka att överväga motåtgärder”, sade ordföranden.

Eftermiddagens amerikanska statistik består av preliminärt inköpschefsindex för tjänstesektorn vid 15.45 samt försäljning av nya hus klockan 16.00.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.