Svenska räntor faller tillbaka

De svenska och tyska obligationsräntorna sjönk under onsdagen inför kvällens finansministermöte kring Grekland. De grekiska räntorna steg tydligt, medan de italienska och spanska räntorna bara tickade upp en aning.

De danska statspappersräntorna är nu å andra sidan negativa för löptider hela vägen till år 2024. Danska myndigheter försöker genom expansiva åtgärder hålla peggen för den danska kronan mot den europeiska valutan som har försvagats i spåren av beskedet om kvantitativa lättnader från Europeiska centralbanken. Det brittiska pundet apprecierade under dagen till den starkaste nivån på åtta år gentemot euron.

“Även bortsett från hotet om ett grekiskt EMU-utträde kommer ECB:s penningpolitik troligen att förbli mycket expansiv under överblickbar tid eftersom eurozonen kämpar med deflation. I Storbritannien har å andra sidan Bank of England upprepade gånger varit beslutsamt mer hökaktiga och uppgett att den brittiska centralbanken kommer att normalisera penningpolitiken trots den låga inflationen”, skriver Boris Schlossberg, valutachef vid BK Asset Management.

Eurogruppen är redo att lyssna på Greklands nya regering och vad den har för planer, men utgångspunkten för samtalen på krismötet i Bryssel i dag är det nuvarande nödprogrammet, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem inför det extrainkallade mötet enligt SIX News Brysselkorrespondent.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis uppgav att landets skulder inte kommer att kunna återbetalas i närtid och att man upprepar behovet av skuldnedskrivning.

“Någon lösning vid dagens möte är inte trolig med det blir i alla fall ett tillfälle att flytta förhandlingarna från ensidiga uttalanden till en faktisk diskussion mellan berörda parter”, kommenterade SEB i ett morgonbrev.

Att Grekland skulle lämna eurosamarbetet verkar för närvarande inte troligt, trots att det sannolikt skulle vara den bästa lösningen för Grekland, bedömer Handelsbanken.

Kronan tappade inför morgondagens penningpolitiska besked från Riksbanken. I genomsnitt är analytikernas prognos för reporäntan -0,05 procent enligt SIX News enkät, även om de flesta tror på fortsatt nollreporänta. Sänkt räntebana ligger i korten, men inga kvantitativa lättnader väntas i nuläget.

Handelsbanken ser inte en räntesänkning från Riksbanken som huvudscenariot men räknar med att centralbanken vill hålla kronan svag.

“Då flöden som söker säkerhet kan leta sig till kronan, kommer Riksbanken att skydda sig mot en betydande återhämtning mot euron”, skrev Handelsbanken och upprepade att man räknar med en första höjning från Riksbanken redan under det fjärde kvartalet 2015.

Den svenska öppna arbetslösheten från Arbetsförmedlingen kom in som väntat på 4,4 procent i januari. Det innebar en viss uppgång från 4,3 procent föregående månad.

Den norska kronan fick i går stöd av högre inflationssiffror än förväntat och i dag presenterades preliminär BNP för det fjärde kvartalet. BNP för fastlandet steg med 0,5 procent mot kvartalet innan, vilket var som förväntat. Den norska kronan stärktes initialt men visade därefter små förändringar mot nivån som gällde innan statistiken.

Under dagen fortsätter även förhandlingarna på fransk-tyskt initiativ om en vapenvila i Ukraina mellan OSSE, Ryssland, Ukraina och de proryska separatisterna. Tonläget har inför mötet skruvats upp, med sanktionshot från EU och skarpa uttalanden från regeringschefer.

Obama talade med Putin i telefon på tisdagen för att uttrycka oro för den fördjupade krisen, en dag efter att USA:s president för första gången bekräftat att han bett sin administration att överväga att förse Ukraina med vapen i kriget mot separatisterna som har stöd av Ryssland.

“Om Ryssland fortsätter sina aggressiva åtgärder i Ukraina, inklusive att skicka trupper, vapen och finansiering för att ge stöd åt separatisterna kommer kostnaderna för Ryssland att stiga”, sade Vita Huset i ett uttalande.

I en intervju med Dagens Industri som publicerades i onsdagens tidning upprepade Sveriges finansminister Magdalena Andersson att hon gärna vill ha en översyn av Riksbanken.

“Vi vill gärna undersöka om Riksbanken behöver ta mer hänsyn till hur sysselsättning och arbetslöshet också utvecklas”, sade Andersson.

Eurogruppsmötet i Bryssel angående Greklands räddningsprogram drar igång vid 17.30.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.