Svenska räntor sjunker

De svenska obligationsräntorna, med betoning för längre löptider, sjönk under torsdagens handel. Utvecklingen var i linje med omvärldsräntorna som också pressades av riskaversion på de finansiella marknaderna. Humöret dämpades bland annat av risk för spridning kring skandalen med Volkswagen och en vinstvarning samt besked om personalneddragningar vid Caterpillar.

På valutamarknaden stärktes euron mot såväl dollarn som kronan, efter riskaversion och ett starkare IFO-index än väntat från Tyskland. Den norska kronan försvagades kraftigt och handlades omkring 0,994 mot den svenska kronan under eftermiddagen. Försvagningen av den norska valutan kom efter att Norges Bank oväntat beslutat att sänka styrräntan med 25 punkter till 0,75 procent.

“Norges Bank överraskar med att reagera direkt på försvagade utsikter för oljebranschen, trots en mycket svag krona samt fortsatt solid tillväxt i bostadspriser och hushållens skuldsättning. Räntebanan visar att om utvecklingen blir som centralbanken förväntar är det sannolikt att det kommer ytterligare en sänkning”, skrev DNB Bank i en kommentar.

USA-statistiken under eftermiddagen var i linje eller starkare än väntat men det mäktade inte med att stärka den amerikanska valutan.

Försäljningen av nya hus steg med 5,7 procent till 552.000 i årstakt under augusti, vilket kan jämföras med en väntad nivå på 515.000. Dessutom reviderades utfallet för juli upp till 522.000 enheter, från preliminära 507.000.

Orderingången av varaktiga varor kom in som väntat med en nedgång på 2,0 procent i augusti mot månaden innan. Rensar man bort transportsektorn var orderingången samtidigt oförändrad.

Joseph LaVorgna, chefsekonom för Deutsche Banks USA-bevakning, pekar på att kärn-orderingången var ned med 0,2 procent i augusti men att den var upp med 10 procent i årstakt under det senaste kvartalet. Det följer tre raka kvartal med nedgångar.

“Det faktum att kärnorder ser ut att stabiliseras är blygsamt positivt för investeringarna i det tredje kvartalet”, kommenterade LaVorgna.

Nya arbetssökande i USA steg något till 267.000 under förra veckan, vilket var strax lägre än väntat. Utfallet innebär inga tecken på inbromsning och sysselsättningen fortsätter att peka på en ökning om över 200.000 för månaden, fortsatte LaVorgna.

Konsumentförtroendet, enligt Bloomberg Consumer Comfort index, steg under förra veckan till 41,9, jämfört med 40,2 under veckan dessförinnan.

Konjunkturinstitutets barometrar under morgonen visade att tillverkningssektorn var stark, medan stämningsläget bland hushållen var något dystrare än förväntat enligt SIX News analytikerestimat.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar företagens och hushållens syn på ekonomin, ökade i september från 104,7 till 106,8 och överträffade marknadens förväntan om 104,1.

“Utfallet är ytterligare ett bevis på att den svenska ekonomin gör ganska bra ifrån sig för tillfället. Detta är även i linje med Riksbankens syn”, kommenterade Swedbank.

Vidare har både HUI Research och Danske Bank höjt sina BNP-prognoser för Sverige för 2015 och 2016.

Från statistikfronten har det även rapporterats att Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn preliminärt bromsade in något. Det tyska konsumentförtroendeindexet från GfK var samtidigt något svagare än väntat, medan Ifo-index var något starkare.

Sent i kväll håller Federal Reserves ordförande Janet Yellen ett tal om inflationsdynamik och penningpolitik.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.