Svenska småföretag mycket pessimistiska

Landets småföretagare är mycket pessimistiska inför det kommande året, skriver Swedbank i småföretagarbarometern som vanligtvis utkommer en gång om året. Denna gång ges en delrapport på grund av företagens utsatthet under coronapandemin.
Svenska småföretag mycket pessimistiska - morka-moln-sundet-900
Foto: Johan Nilsson / TT
Det barometern visar är att företagens prognoser för sysselsättning, omsättning och orderingång uppvisar en kraftig nedgång. Den så kallade konjunkturindikatorn, som är en sammanvägning av de tre omnämnda punkterna, hamnar på -2 och motsvarar en nedgång på hela 63 indexenheter från förra årets mätning.

”Om det resultatet står sig när Småföretagsbarometern summeras rör vi oss mot ett konjunkturläge för småföretagen som är jämförbart med den djupa lågkonjunkturen i början av 1990-talet eller under finanskrisen 2008-2009. För att inte småföretagens dystra prognos ska bli verklighet behövs kraftiga åtgärder riktade till företagen, och det är bråttom, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Valour