Svenskägd oljehandelsjätte fortsätter handla med rysk olja

Oljehandelsjätten Gunvor, som ägs av svenska affärsmannen Torbjörn Törnqvist, fortsätter att handla med ryska oljeprodukter, rapporterar Financial Times med hänvisning till ryska tulldeklarationer.
Svenskägd oljehandelsjätte fortsätter handla med rysk olja -
Torbjörn Törnqvist. Foto: Joakim Goksör /TT

Sedan tidigare har västaktörer som BP och Shell upphört med ryska produkter.

I en kommentar till Dagens industri medger Gunvor handeln, men säger att den minskat kraftigt och är i linje med önskemål från väst. Gunvor menar att handeln endast uppgår till 70 procent av Financial Times uppgifter, eller drygt 700 000 ton.

Väst har inte sanktionsbelagt handel med rysk bensin och diesel. Istället har handeln uppmuntrats av Washington för att begränsa utbudsstörningar. Emellertid har pristak införts för att begränsa hur mycket Ryssland tjänar på handeln.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets