Svenske oljemiljardären ökar förmögenheten mest – efter rekordåret

Doldisen Torbjörn Törnqvist är den svenska miljardär som ökat sin förmögenhet mest senaste året, visar Affärsvärldens unika genomgång. Förklaringen finns i Törnqvists oljebolag Gunvor Group, som nu presenterat ett historiskt resultat för 2022. En skugga kastas dock över rikedomarna av Gunvors fortsatta handel med rysk olja.
Svenske oljemiljardären ökar förmögenheten mest – efter rekordåret - torbjorn-tornqvist-700_binary_6975349.jpg

Uppdaterad: 10 april kl 11.00 

Genom sitt nära 86-procentiga ägande i ett av världens största oljehandelsbolag, under ett superår för råvaror, seglar Torbjörn Törnqvist upp till elfte plats på den svenska miljardärslistan. Affärsvärlden uppskattar idag hans förmögenhet till 4 miljarder dollar, vilket är mer än dubbelt så mycket som fjolårets värdering på 1,8 miljarder dollar.

Rekordvinst på volatil marknad

Gunvor hade redan före februari ifjol profiterat på råvarumarknader där tillgång inte kunde möta efterfrågan. Med Ukrainakrigets osäkerhet och sanktioner steg priserna ytterligare och en fortsatt hög volatilitet skapade möjligheter för arbitrage under hela 2022. Det gjorde Gunvor historiskt lönsamt ifjol, trots minskad handelsvolym.

165 miljoner Megaton olja såldes ifjol jämfört med 240 under 2021; en mindre volym som ändå genererade en omsättning upp från 106 miljarder dollar till 150 miljarder dollar under 2022. Nettovinsten blev historisk: en tredubbling från året före till 2,36 miljarder dollar ifjol, motsvarande 24,6 miljarder svenska kronor. Gunvor skriver i rapporten att vinsten härrör från alla geografier och aktiviteter, inklusive rederi och raffinaderi.

Törnqvist, som gjort sig känd för att bevilja en av de största utdelningarna någonsin inom råvaruindustrin – 1 miljard dollar till sig själv 2015 – talar nu i årsrapporten om en ”fortsatt restriktiv utdelningspolicy och återköpsprogram”. Istället för utdelning har storägaren valt att öka det egna kapitalet till 5,3 miljarder dollar, 72% upp från 2021.

Törnqvist tajming

Att vara positionerad att handla i olja under 2022 är inte första gången som Törnqvist varit en man med exceptionell tajming. 2014 köpte han ut den ryska oligarken Gennady Timchenko, som han grundat Gunvor tillsammans med vid milleniumskiftet – en dag före USA:s myndigheter införde sanktioner över Rysslands annektering av Krim-halvön, bland annat mot Timochenko personligen. USA:s myndigheter sa sig dock vid den tiden inte vilja påverka Gunvors aktiviteter med sanktionerna mot den tidigare ägaren.

Dessförinnan hade Gunvor turen att dra nytta av Vladimir Putin förstatligande av oljebolaget Yukos, som leddes av oligarken och Putin-utmanaren Michail Chodorkovskij. I kölvattnet på konflikten runt Yokos blev Gunvor blev ett av världens största bolag inom hantering av rysk olja, med 30% av exporten till sjöss.

Dubiös fortsatt handel

Vid krigsutbrottet i Ukraina fördömde Gunvor “det besinningslösa våld som äger rum mot civilbefolkningen”, i ett pressmeddelande. Törnqvists bolag påpekade också att man stöttade frivilligorganisationer som bistod drabbade av den humanitära krisen.

Att göra affärer med två ”onda o:n”, både oligarker och olja, har dock gjort att Gunvors etik ifrågasatts. Efter krigsutbrottet, när västerländska oljeföretag uppmanades av Ukraina att sluta handla med Ryssland, uppgav Gunvor att man inte skulle ingå några kontrakt med aggressorn, men enligt miljölobbyorganisationen Global Witness har handeln fortsatt i stor omfattning inom befintliga kontrakt.

I en rapport noterar organisationen att Gunvor handlar näst mest med rysk olja av alla västerländska oljebolag. Gunvor ska fram till slutet av februari i år ha sålt olja och oljeprodukter från Ryssland till ett värde av 8 miljarder kronor. Vitol, som leder ligan, och Gunvor, handlar båda mer än dubbelt så mycket med Ryssland än Trafigura och Glencore som ligger på tredje respektive fjärde plats. Det är också över än sex gånger mer än Shell och BP.

Gunvor Group påpekar att företaget håller sig till alla regler och sanktioner, som inte förbjuder handel med rysk olja utanför EU.

Gudomliga leksaker

Torbjörn Törnqvist äger seglarlaget Artemis Racing.

En del av oljerikedomarna har Törnqvist plöjt ner i en mångårig hobby: segling. Afv:s beräkningar säger att han äger ett värde av 50 miljoner dollar i Artemis Racing, ett professionellt seglingslag som grundades 2006 och kom till semi-final i Americas Cup 2017. Artemis Technologies utvecklar också en elektrisk båt som planeras för kommersiell produktion.

Namnet Artemis kommer från den grekiska jaktgudinnan, som enligt Törnqvist är en symbol både för tävlingsinstinkt och beskydd av naturen – två dygder han säger sig beundra.

Artikeln uppdaterades 10 april med två förtydliganden: Att USA inte önskade stoppa Gunvors aktiviteter i och med Timochenkos tidigare ägande i Gunvor, och att Global Witness inte sagt att Gunvors handel inom existerande kontrakt utökats, utan att en omfattande handel fortsatt inom existerande kontrakt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market