Svensken med grepp om fotbollsstålarna

Som vd för Uefa styrde Lars-Christer Olsson Fotbollseuropa. Nu har han gått in i näringslivet och ska göra upp med myllret av agenter, förbund och mediebolag.

I EM i Portugal för fyra år sedan fanns han på hedersläktaren. När Schweiz och Tjeckien på söndag klockan 18 gör avspark på S:t Jakobs park i schweiziska Basel i den första matchen i Europamästerskapen i fotboll får Lars-Christer Olsson följa matchen på tv.

För drygt ett år sedan tvingades han bort från posten som Uefas vd. Den förre franske fotbollsstjärnan Michel Platini ville rensa bordet efter att ha besegrat Lennart Johansson i valet till Uefas ordförande.

Lars-Christer Olsson var organisatören bakom politikern Lennart Johansson. Karriären gick via Skånes fotbollsförbund och som generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet 1991 till Uefa 2000, där han blev direktör för marknadsföring, särskilt av EM och Champions League. Vd blev han 2004.

Nu bor 58-åringen kvar i schweiziska Nyon vid Genèvesjön, där Uefa har sitt högkvarter. Hans nya liv innehåller en palett av uppdrag för klubbar, nationsförbund och företag.

– Jag försöker bygga upp ett nätverk med konsulter som hjälper nationsförbund och klubbar med expertis om medierättigheter. Det för många mellanhänder i idrottsvärlden, agenter som handlar med rättigheter. Och de tar alldeles för mycket av kakan. Förbunden har inte råd med all expertis själva. Men experter med koll på marknaden kan hjälpa dem att sluta vettiga avtal med tv-bolag.

Han är också dörröppnare åt Solnaföretaget Tracab, som med Saab Gripen-teknik positionsbestämmer fotbollsspelare och boll i realtid. Systemet ger en mängd statistik, som skotthastighet och hur långt en spelare springer.

Vad gör du som dörröppnare?

– Jag utnyttjar mina kontakter för att informera att systemet finns. Överenskommelsen om Champions League och EM gjorde Tracab redan när jag jobbade på Uefa. Nu håller vi på med Premier League och andra ligor. Att öppna dörrar går bra, men processen kan fördröjas av att rättighetsinnehavarna har skrivit mindre klipska avtal, så att vi inte kan starta under nuvarande avtalsperiod.

Enligt Tracabs hemsida siktar ni på att serva fem sporter på fem kontinenter inom fem år.

– Framför allt lagidrotter kan bli aktuella, som basket och amerikansk fotboll. Man kan göra motsvarande analyser på en bandupptagning. Men någon får sitta och räkna och fördröjningen blir 24-36 timmar – inte i realtid.

– Tränare eller kommentatorer kan få all information i halvtid, eller under spelets gång. En finess är att man kan utveckla andra medieprodukter, som Zoom på Aftonbladets hemsida.

Vad gör du för Malmö FF?

– Jag tittar på hur man bäst ska kunna utnyttja den nya stadion, som blir klar våren 2009. Om svensk klubbfotboll ska kunna konkurrera internationellt måste volymen upp på omsättningen. Verksamheten kan inte enbart vara beroende av sportsliga framgångar.

– Bäst är att skaffa en egen anläggning, som man kan utnyttja till annat. Att hyra ut kontorslokaler eller ha konferenser är intressantast. FC Köpenhamn är egentligen ett fastighetsbolag som dessutom bedriver fotboll. Det ger stabilitet.

Fred verkar ha brutit ut i fotbollsfamiljen, mellan de allra rikaste storklubbarna och Uefa. Vad händer?

– Det är bra att man har slutit fred, men det är tveksamt hur länge det varar. Och det spelar ingen roll att det var Michel Platini och inte Lennart Johansson som förhandlade. Den största konflikten är i vilken utsträckning fotbollsspelare ska representera sina landslag och sina klubblag.

Men klubbarna fick ju som de ville. Manchester United och de andra får ersättning när deras spelare deltar i EM och VM.

– Känner jag klubbarna rätt så kommer det snart nya krav, framför allt om färre landskamper. Det skulle slå direkt mot förbundens ekonomi.

– De som verkligen sitter på makten är spelarna och deras agenter. Det är inget problem att betala mycket för Zlatan Ibrahimovic. Men kostnadsmassan ökar när han drar med sig lönerna på alla komplementspelare.

Intäkterna från tv har ökat enormt. Kan det fortsätta?

– Svårt att säga, men jag tror det. Få program attraherar så mycket tittare som just sport live. Och genom tittarsiffror skapar man övriga intäkter. Den totala mängden pengar kanske ökar, men fördelningen blir ännu mer polarisering. De högsta ligorna och bästa matcherna får mest.

Finns inga spillover-effekter? Intresset för allsvenskan har ju ökat.

– Ja, men allsvenskan har också blivit bättre underhållning. Anläggningarna blir bättre, liksom tv-produktionerna. Men det finns fortfarande mycket att göra i Sverige för att förbättra underhållningen.

Lars-Christer Olsson ska se minst två matcher i EM på plats från läktaren, Portugal-Tjeckien i hemstaden Genéve och Sverige-Ryssland i Innsbruck. Och eventuellt fler om Sverige går vidare. Han saknar dock inte att få sitta på hedersläktaren.

– Det är mycket mer återhållsamt där. Man lever inte ut lika mycket som när man sitter med sina egna. På hedersläktaren håller folk på flera olika lag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.