Svenskt Näringsliv: De dystra siffrorna är bara början

Arbetsförmedlingens senaste statistik över varsel och nya arbetslösa är väldigt dystra, men tyvärr bara början. Det säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i en kommentar.
Svenskt Näringsliv: De dystra siffrorna är bara början - arbetsformedlingen-arbetsloshet-affarsvarlden-700_binary_6869736.png

Regeringen måste nu omgående stärka systemet för korttidsarbete, för att förhindra att Sverige får en massarbetslöshet som kommer att bli väldigt svår att få ned igen.

”Det är tyvärr väldigt svarta siffror och de är dessutom bara början. Vi ser hur det sprider sig från besöksnäringen till allt fler branscher, industrin drabbas och därmed alla deras underleverantörer, och så vidare”, säger han.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har 49.500 personer varslats om uppsägning i coronakrisens spår sedan den 1 mars och antalet nyinskrivna arbetssökande har vänt kraftigt uppåt, med en ökning på över 25.000 personer enbart förra veckan.

”Vi har aldrig sett något som varit i närheten av detta, vare sig under 90-talskrisen eller finanskrisen. Läget är mycket allvarligt. Om det här fortsätter kommer vi att få se en kraftigt ökad arbetslöshet som sedan blir väldigt svår att få ned igen, med enorma ekonomiska och mänskliga kostnader”, säger Mattias Dahl.

För att rädda vad som kan av produktionskapaciteten tills smittspridningen är under bättre kontroll vill Svenskt Näringsliv att systemet för korttidsarbete omedelbart görs mer generöst, så att staten står för i princip hela lönekostnaden.

”Systemet för korttidsarbete måste vidgas och breddas, så att staten i praktiken står för den stora lejonparten av lönekostnaden. Detta är det enskilt viktigaste just nu, det finns inget på andra och tredje plats. Det är tufft, men i slutänden blir det billigare för staten än att göra på något annat sätt. Och det måste komma på plats nu. Det gäller att företagen kan övervintra så att vi inte får massarbetslöshet och en konkursvåg, som blir väldigt svår att reparera. Det finns en framtid också”, säger Mattias Dahl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets