Svenskt Näringslivs kritik mot regeringen och SD: ”Slag i luften”

Regeringen och Sverigedemokraternas förslag om höjda försörjningskrav får kritik från Svenskt Näringsliv. "Det är fel väg att gå", säger Jan-Olof Jacke till Affärsvärlden.
Svenskt Näringslivs kritik mot regeringen och SD: ”Slag i luften” - Regeringen Svenskt Näringsliv
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Jan-Olof Jacke, VD på Svenskt Näringsliv. Foto: Jessica Gow/TT och Sven Lindwall/Bildbyrån

Under torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sitt förslag om att skärpa försörjningskraven vid arbetskraftsinvandring för personer som bor utanför EU.

Från och med 1 oktober i år krävs en lön på minst 26 560 kronor för att en person ska komma till Sverige och jobba. Det är mer än dubbelt så som dagens krav på 13 000 kronor i månaden.

“Det här är det första steget i regeringens och samarbetspartiet Sverigedemokraternas arbete med att skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring. Den föreslagna nivån syftar till att minska fusk och utnyttjande kopplat till arbetskraftsinvandring, samtidigt som det underlättar för att fler som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv: “Fel verktyg”

Jan-Olof Jacke, VD på Svenskt Näringsliv, menar att det nya förslaget är fel fokus hos regeringen och Sverigedemokraterna.

“Jag tycker man använder fel verktyg för att lösa bristerna i systemet med arbetskraftsinvandringen. Det är andra typer av åtgärder som ska användas för att lösa det. Jag skulle vilja att man la all energi på att ta fram en ordentlig strategi för talang och attraktion”, säger Jan-Olof Jacke till Affärsvärlden och fortsätter:

Jan-Olof Jacke, VD på Svenskt Näringsliv. Foto: Sven Lindwall/BILDBYRÅN

”Vi kommer behöva vara väldigt attraktiva för internationell arbetskraft om vi ska klara konkurrenssituationen och den gröna omställningen. Jag tycker fokuset på försörjningskrav blir som slag i luften. Det kommer att landa i ett antal undantag man behöver göra, så att någon annan ska därmed per definition bestämma om det är en arbetskraftsbrist eller inte. Det är fel väg att gå och fokuset borde ligga på hur blir vi mer attraktiva för internationella talanger”, säger han.

Du sade att det är fel verktyg – vad skulle vara rätt verktyg för att attrahera internationella talanger?

”De individuella företagen måste ha ett bra erbjudande och vara ett intressant bolag. Där tror jag att den gröna omställningen verkligen är en sån fråga som är attraktiv i sig. Det börjar med företagen men sen handlar det om frågor som hanteringen i migrationsprocessen. Vi har enormt långa kötider idag. Det handlar om jobb till medföljande, det handlar om internationella skolor och det handlar om möjligheten till vettiga boenden”, säger Jan-Olof Jacke och fortsätter:

”Det är ett stort paket med saker man behöver göra, det är inte en enskild sak. Där tror jag att vi skulle behöva en mer nationell strategi”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.