Sverige efter på grön energi

Energi: Det svenska överskottet på elenergi gör att miljöutvecklingen kommer att släpa efter här även under nästa år.

När den amerikanske ambassadören Michael Wood bjöd några journalister på en exklusiv trerätters lunch i sitt residens på Nobelgatan 2 i Stockholm häromveckan handlade det om att han vill se Sverige och USA samarbeta om förnyelsebar energi.

– Presidenten tror visst på växthuseffekten, försäkrade Michael Wood, som är god vän med president George Bush.

Samtidigt pågår en miljöhype i Sverige runt växthuseffekten med USA:s förre vicepresident Al Gores film En obekväm sanning och ett stort mediepådrag i centrum.

Mitt i den nya gröna vågen köpte den tyska solcellstillverkaren Q-Cells två tredjedelar av Solibro i Uppsala, som utvecklar en ny sorts solceller baserade på smidig tunnfilmsteknik i stället för på kisel.

Inför 2007 står vi alltså med en stark miljötrend på energisidan. Men den svenska verkligheten är en annan.

– Det tar 20 år innan el från solceller blir stort i Sverige. Här har det inte hänt mycket, Tyskland och Japan är främst i världen på området, säger Lars Stolt, som leder Solibros utveckling.

Och trots att det byggs en hel del vindkraft, åtta terawattimmar (TWh) beräknas fram till år 2016, utgör vindkraften just nu endast 0,6 procent av den svenska elproduktionen, eller 0,9 TWh. Den totala befintliga elproduktionen ligger på runt 150 TWh per år.

Knappt hälften av svensk el kommer från vattenkraft och knappt hälften från kärnkraft, medan cirka 10 procent kommer från kol, olja, bioenergi och vindkraft. I Danmark utgör vindkraft 19 procent av elproduktionen.

I Sverige går i stället kärnkraft – ägd av kraftbolagen Vattenfall, Fortum och Eon – starkast.

– Uppgraderingsprogrammen i befintlig kärnkraft kommer att ge 8-9 terawattimmar under den innevarande mandatperioden, säger Bosse Andersson, chef för public affairs på Vattenfall.

Det betyder kärnkraft motsvarande det nedlagda kärnkraftverket Barsebäck eller cirka 6 procent av den totala nuvarande produktionen.

Det finns även en trend att ta in mer naturgas, främst som energi till industrin, inte el. Det tyska kraftbolaget Eon, som äger svenska Sydkraft, vill dra ett sidorör till Sverige från den planerade ledningen mellan Ryssland och Tyskland.

– Energi är en bristvara. Utöver satsningar på förnybara energikällor och kärnkraft kan naturgasen spela en större roll även i Sverige och ersätta främst olja, säger Eons tradingchef Jonas Abrahamsson.

I den energiintensiva transportsektorn blir annars etanol och elhybrid, men även diesel, allt populärare hos privatbilisterna. När det gäller att tanka bilarna med etanol ligger Sverige tvåa i världen efter Brasilien, enligt Ulf Perbo, vice vd på branschorganisationen Bil Sweden. Men även om trenden mot miljöbilar är tydlig, utgör de i dag endast cirka 1,5 procent av den svenska bilparken.

Transporter står för 15 procent av Sveriges totala energianvändning på runt 650 TWh per år, en siffra som inkluderar el.

Medan Sverige ligger efter på många miljöområden i energisektorn har en svensk utmärkt sig – utomlands. Vattenfalls vd Lars G Josefsson blev nyligen utsedd till klimatrådgivare åt Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Och på lunchen hemma hos den amerikanske ambassadören höjde Michael Wood samme Josefsson till skyarna för att han vill skapa ett globalt system för handel med koldioxidrättigheter.

________________________________

Tre trender

* Kraftig kapacitetshöjning i kärnkraftverken.

* Mer vindkraft.

* Miljöbilar (etanol och elhybrid) och dieselbilar allt populärare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma