Sverige så in i Norden stort

Sverige dominerar den nordiska storbolagslistan, medan Finland är den stora förloraren.

Knappt 7 600 miljarder. Så mycket är Nordens 50 största börsbolag värda.

Svenska företag står för 49 procent av det värdet, trots att vi bara har 37 procent av Nordens befolkning.

Den svenska dominansen sker på Finlands bekostnad. Grannen i öst har 21 procent av Nordens befolkning, men bara 11 procents marknadsandel på vår topplista.

På bolagsnivå tar Danmark hem segern med läkemedels­jätten Novo Nordisk, en mångårig börssuccé som nu är värd över 750 miljarder vid p/e 23. Norska Statoil, under långa perioder Nordens största bolag, har därmed fått se sig omkört.

Största svenska bolaget är Hennes & Mauritz som tar hem tredjeplatsen med ett börsvärde som inte är långt ifrån 500 miljarder.

Efter försäljningen av mobiltelefonverksamheten till Microsoft har Nokias aktiekurs fått fart, och bolaget är nu åter störst i Finland. Börsvärdet på knappt 200 miljarder räcker dock bara till en 14:e plats i rankningen.

Verkstad är branschen med flest bolag på listan, tio stycken. Störst i sektorn är Atlas Copco som med ett börsvärde på 237 miljarder inte är långt ifrån Ericssons på 269 miljarder.

För att ta sig in på listan krävs ett börsvärde på ganska exakt 40 miljarder. Svenska börs­jättar som hamnade precis utanför inkluderar Trelleborg, Tele 2, Elekta och Meda.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.