Sverigedemokraterna KU-anmäler regeringen för coronarestriktioner

Sverigedemokraterna KU-anmäler regeringen och vill nu granska om restriktionerna är förenliga med pandemilagen. Partiet vill att konstitutionsutskottet ska granska om beslut om särskilda begränsningar som regeringen fattat under vintern 2021/22 överskridit regeringens befogenheter enligt pandemilagen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Foto: Jonas Ekstromer / TT
Samtidigt som de nya restriktionerna trädde i kraft på onsdagen drabbade partiledarna samman i riksdagen, i årets första partiledardebatt, rapporterar Dagens Nyheter.

Statsminister Magdalena Andersson (S) försvarar regeringens beslut.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är kritisk till regeringens agerande och anser att det behöver prövas i KU.

”Vi kommer därför begära att konstitutionsutskottet granskar om de regeringsbeslut om restriktioner som fattats under vintern legat inom regeringens normgivningskompetens enligt pandemilagen eller om dessa borde ha underställts riksdagens prövning”, sa han i sitt anförande.

Sverigedemokraternas KU-anmälan handlar dels om kravet på vaccinationsbevis som regeringen gick fram med tidigare i december, dels de nya restriktionerna som presenterades i måndags.

”KU bör nu granska om de nya restriktionerna, utifrån rådande lägesbild, verkligen kan anses vara proportionerliga”, sa Jimmie Åkesson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.