Sveriges arbetslöshet ökar

Arbetslösheten stiger tydligt, men ökningstakten bromsar in.
Sveriges arbetslöshet ökar - arbetsformedlingen-arbetsloshet-affarsvarlden-700_binary_6869736.png

478 000 personer var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i slutet av juli, 134 000 personer fler än samma månad förra året. Arbetslösheten har också stigit från 6,9 till 9,2 procent på ett år. Det framgår av ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen. Främst ökar arbetslösheten bland inrikes födda och personer med gymnasieutbildning.

Dock har ökningstakten bromsat in och befinner sig på samma nivå som för juni och juli. Men även om ökningstakten har bromsat in ökar takten när det gäller personer som varit arbetslösa tolv månader eller mer. I juli hade närmare 165 000 personer varit utan arbete i tolv månader eller mer, 16 procent fler än i juli förra året.

”Det är tydligt att pandemin har försvårat arbetsmarknadsläget ytterligare för allt fler grupper inskrivna arbetslösa. Risken att hamna i långtidsarbetslöshet är stor, särskilt bland dem med kort utbildning”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets