”BNP för januari var en besvikelse”

Jämfört med föregående månad minskade svensk BNP i januari. Det skriver SCB.
”BNP för januari var en besvikelse” - svenska-flaggan-700_binary_6972726.jpg

Svensk BNP minskade med 0,3% i januari, säsongsrensat och jämfört med föregående månad, enligt BNP-indikatorns preliminära sammanställning.

”Efter fyra månader av uppgång vänder utvecklingen nu svagt nedåt”, säger Melker Loberg, nationalekonom på SCB.

På årsbasis steg BNP-indikatorn 4,6%, efter kalenderkorrigering. Månaden hade en arbetsdag mer jämfört med motsvarande månad föregående år.

Nordea skriver i en kommentar att BNP-siffrorna för januari var en besvikelse, och under bankens prognoser. Nordea trodde att BNP skulle växa med 0,3% jämfört med föregående månad och 6,5% på årsbasis. De skriver att de nog missbedömde att covid 19-restriktionerna fortfarande gällde under januari.

”Sammantaget var BNP-siffrorna för januari svagare än väntat, men ändå i breda drag i linje med prognoserna för Q1. Naturligtvis har invasionen av Ukraina grumlat tillväxtutsikterna, vilket innebär att det finns nedsidesrisker för såväl våra som Riksbankens BNP-prognoser om 3,7% för helåret 2022”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.