Sveriges unga maktelit:Tio i topp

Vi har valt två representanter för den framtida politiska makten och två namn för att illustrera framtidens ägarinflytande. Storföretagen representeras av fyra toppchefer. Utöver dessa tillkommer en för de unga entreprenörerna samt en representant för makt över opinionen och den allmänpolitiska debatten.___________________

1. Fredrik Reinfeldt
partiledare moderaterna

NR 1: Fredrik Reinfeldt älskar Affärsvärlden. Har inte missat ett nummer sedan 1965.

Född 1965. Moderaternas nye partiordförande, borgerlighetens hopp och den tydligaste statsministerkandidaten under 40 år.

Har lika stort ansvar på sina axlar som makt i sin hand och ska både gjuta mod och kraft i en splittrad höger efter EMU-fiaskot och blåsa liv i ett parti i sökande efter en ny mening.

Bilden av Reinfeldt som konservativ politisk “broiler”, som han drogs med några år under 1990-talet, har sista åren suddats ut och även om han fortfarande beskrivs som mer “resonerande” än den traditionellt agitatoriske politikern lär han ändå ha fått några att sätta morgonkaffet i halsen när han i somras ställde upp som invigningstalare på gayfestivalen Pride.

Karriären inom partiet tog fart med rollen som
ordförande i MUF (Moderata Ungdomsförbundet) 1992-1995. Han har suttit i riksdagen sedan 1991, bland annat i finansutskottet och som ordförande i justitieutskottet, och är partiets ekonomisk-politiske talesman sedan drygt ett år.

Han räds varken makt eller att stå i det mediala rampljuset – utan lär tvärtom en gång i tiden ha närt en dröm om att bli skådespelare. Karriären avbröts dock enligt uppgift strax efter att han spelat rysk ubåtskapten i en uppsättning på den lokala gymnasieskolan under 1980-talets ubåtshysteri.

______________________

2. Karl-Johan Persson
arvtagare H&M, egen företagare

Född 1975. Son till Stefan Persson, sonson till imperiets grundare Erling Persson och given makthavare i morgondagens H&M.

Karl-Johan Persson delar positionen som ägare med syskonen Charlotte och Tom men anses vara det av barnen som hittills engagerat sig mest i familjeföretaget sedan det i våras blev känt att han hade tagit plats i ett par av H&M:s utländska dotterbolagsstyrelser (USA-bolaget samt i landbolagen för Tyskland och Storbritannien). Han placerade sig nyligen, med en uppskattad förmögenhet på 2,8 miljarder kronor, på 28:de plats när tidningen Fortune rankade de 40 rikaste utanför USA under 40 år.

Karl-Johan Persson är utbildad i ekonomi på European Business School, varifrån han gick ut som kursetta. Han har till skillnad mot många andra arvtagare dock även visat prov på egen entreprenöriell styrka.

2001 köpte han, tillsammans med barndomsvännen Marcus Östlundh, event- och konferensföretaget European Network där han i dag är störste ägare och styrelseordförande. Företaget drivs från London, där han själv har varit bosatt i många år, har filial i Barcelona och har åtta anställda.

________________________

3. Cristina Stenbeck
ägare Stenbecksfären

Född 1977. Cristina Stenbeck, äldsta dotter till Jan Stenbeck, fick en rivstart på karriären som ägare i familjeimperiet. Drygt ett år efter faderns bortgång har hon tydligt visat vem som bestämmer i koncernen och stärkt sin formella makt över bolagen.
Hon sitter i dag i styrelserna för Kinnevik, Invik, MTG, Tele 2 och i koncernens gratistidningsimperium Metro International. Hon är även styrelseordförande i familjens ägarbolag Emesco.

Cristina Stenbecks inträde i sfären har, i kombination med att direktörerna städat upp i sina respektive bolag, skickat upp aktiekurserna rejält men fortfarande kan utmaningarna för henne som ägare staplas på hög och hur hon tänker stöpa om imperiet är en öppen fråga.

En av de saker hon redan konkret engagerat sig i under sitt dryga år som sfärens överhuvud har varit att gå igenom samtliga sfärbolag för att identifiera morgondagens makthavare i de egna leden.
Tidigare i år lär hon ha låtit samla sina favoriter till påläggskalvar till en stor chefskonferens på familjens berömda “farm” i Luxemburg.

________________________

4. Thomas Östros
utbildningsminister

Född 1965. Socialdemokraternas starkaste kort den dag det blir skifte på partiledarposten. Långvägare, trogen partiet och fläckfri, på gränsen till tråkig för en utomstående betraktare men är omtyckt både i partiet och av Göran Persson själv. Leder för närvarande den så kallade tillväxtgruppen som hanterar den fråga som är regeringens absolut högst prioriterade fråga.

Thomas Östros är född i Gällivare, uppvuxen i Västerås, och har en gedigen akademisk bakgrund, bland annat förvaltningslinjen i Uppsala och en fil lic i nationalekonomi. Har sin unga ålder till trots redan varit minister i sju år; skatteminister 1996-1998 och utbildningsminister sedan 1998. Han har därmed överlevt betydligt fler regeringsombildningar än genomsnittsministern i en Perssonsk regering och lär kunna räkna med större uppgifter på andra sidan nästa val.

________________________

5. Annica Axelsson
affärsområdeschef Svenska Spel

Född 1970. Sitter i högsta ledningen för statliga Svenska Spel och ansvarar för cirka hälften av hela företagets omsättning och två tredjedelar av koncernens resultat.

Annica Axelsson siktade egentligen på en karriär inom turism men upptäckte snart att hon var inne på fel yrkesbana och bytte fot till ekonomi med inriktning på marknadsföring. Hon läste in en fil kand i ekonomi vid högskolan Falun/Borlänge i tre år, flyttade sedan till USA för att ta en MBA vid University of Colorado.

Hamnade på Coca-Cola i Stockholm där hon genomgick traineeutbildning och sedan fick eget produktchefsansvar för Fanta, Sprite och sedermera Coca-Cola. 1999 anställdes hon på Svenska Spel som produktgruppchef för Lotto, Joker och Viking-Lotto och blev därefter marknadschef för hela affärsområdet Nummerspel (Lotto, Keno, Joker m fl). Sedan november 2002 sitter hon med i bolagets koncernledning och ansvarar för affärsområdet Turspel, vilket innebär såväl Lotterier som Nummerspel. Hon har även stor makt över reklaminvesteringarna i Sverige då Svenska Spel är en av landets största medieköpare.

__________________________

6. Ola Rollén
vd Hexagon

Född 1965. Yngsta vd:n på börsens A-lista fick för några år sedan uppdraget att förvandla det tidigare så sömniga konglomeratet Hexagon till ett modernt verkstadsföretag som faller både storägaren Melker Schörling och marknaden på läppen.

Ola Rollén har en minst sagt ovanlig bakgrund för att vara börs-vd och har varken gått Handels eller börjat som “luma” hos Stenbeck. I stället har han tillbringat sitt yrkesliv i den klassiska basindustrin och började direkt efter civilekonomexamen 1989 som trainee på Stora. Åren 1990-1998 arbetade han på Kanthal, de tre sista åren som vd. Därefter blev han vice vd och strategiansvarig Avesta Sheffield 1998-1999 innan han plockades till vd-jobbet på Sandvik Steel – där han dock bara blev kvar tre månader innan han rekryterades till Hexagon. Har de senaste åren renodlat det forna konglomeratet, köpt ihop en ny struktur och sköter numera företaget från London.

Ola Rollén har även en “kanal” utöver det vanliga till en av näringslivets mäktigaste direktörer; Ericssons vd Carl-Henric Svanberg som sitter i Hexagons styrelse.

___________________________

7. Pia Rudengren
vice vd W Capital management

Född 1965. Är den yngsta kvinnliga direktören i Wallenbergsfären och makthavare i W Capital Management, som förvaltar makten i familjen Wallenbergs tre stiftelser. Pia Rudengren är uppvuxen i Eskilstuna och Köping och kom till Stockholm i samband med att hon började på Handelshögskolan.

Direkt efter examen 1990 började hon på familjen Wallenbergs maktbolag Investor, som analytiker på analys- och corporate finance-sidan och arbetade bland annat med olika projekt kring SAS, Astra Zeneca, Svenska Dagbladet och TV4. Hon har under många år arbetat tillsammans med sfärens doldisdirektör Ulla Litzén, bland annat 1996 med börsintroduktionen av Scania och avtalet mellan Saab Automobile och General Motors.

Fick 1996 titeln finanschef och ansvar för treasury och ränte- och valutahandel. Gick året därpå på sin första mammaledighet och när hon kom tillbaka blev hon finansdirektör och medlem av koncernledningen. Valde efter mammaledighet nummer två att gå till W Capital Management, återigen tillsammans med Ulla Litzén, som förvaltar stiftelsernas innehav i SKF, Stora Enso, SAS samt A-aktierna i Investor.

Hon är för närvarande mammaledig för tredje gången och räknar med att vara tillbaka på heltid nästa höst. Har sedan i våras ett externt styrelseuppdrag som ledamot i Q-Med, och sitter även i Investorägda Grand Hotel Holdings samt i KTH:s riskkapitalverksamhet KTH Seed capital.

___________________________

8. Frida Blom
ordförande för Svenska Freds

HÄNGIVEN LÄSARE: Ta Affärsvärlden från Frida Blom och du får en snyting.

Född 1976. Framtida stjärnskott i debatt- och opinionsbildarsammanhang. Valdes i våras till ordförande för föreningen Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen med 6 000 medlemmar runtom i landet. Har på agendan att ge föreningen ökad tyngd som opinionsbildare så att den återfår samma mediala utrymme som under Boforsaffären.

Frida Blom är till hälften svensk, till hälften norsk, uppvuxen i Stockholm och har ett djupt rotat engagemang i freds- och utvecklingsfrågor sedan tidiga ungdomsår. Tog kandidatexamen med statsvetenskap som huvudämne 1998 och läste därefter en internationell masterutbildning vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Tog under studietiden även ledigt ett halvår för att arbeta som volontär på ett hem för misshandlade kvinnor i Guatemala.

Sommaren 2000 sökte hon sig till Svenska Freds, enligt egen utsago för att de erbjöd engagemang “i kombination med kunskap och möjlighet till analys vilket är något utöver traditionella biståndsorganisationer”, och fick efter ett halvår som projektledare fast anställning. Hon formulerar den egna visionen som att “göra Svenska Freds till en stark röst i den allmänna säkerhetspolitiska debatten”.

_____________________________

9. Hans Vestberg
chef Global Services, Ericsson

Född 1965. Chef över affärsenheten Global Services, tjänster, som är ett av Ericssons stora framtidshopp och snabbast växande områden som i fjol stod för en fjärdedel av systemförsäljningen. Hans Vestberg är en av flera 60-talister i Ericssons toppskikt men den ende under 40 år som handplockades till Carl-Henric Svanbergs nyligen utsedda och utvidgade koncernledning. Vestberg står därmed även som en tydlig symbol för den föryngring som är en del av Svanbergs interna kulturrevolution.

Trots sina unga år är han redan en veteran inom Ericsson och har tillbringat tolv år på olika poster, på olika marknader. Han anställdes redan 1991, efter civilekonomexamen från Uppsala universitet, och har sedan många år varit identifierad som en framtida toppkraft inom bolaget.

Han har stor erfarenhet av internationell verksamhet efter arbete på flera av bolagets utländska marknader, och kom närmast från jobbet som chef för Ericsson i Mexiko. Dessförinnan, åren 2000-2002, arbetade han som finanschef i Nordamerika och controller för marknadsområdet Americas. Åren 1998-2000 var han finansdirektör på Ericsson i Brasilien.

I nuvarande position ansvarar han för att vårda de värdefulla kunderna inom mobilsystem och har totalt ansvar för 15 000 anställda runt om i världen.

______________________________

10. Stefan Krook
entreprenör och grundare Glocalnet

Född 1972. Entreprenör som klarat sig genom it-yran, och representant för en ny generation företagsbyggare som såg dagens ljus inför it-boomen och som hade världsherravälde inskrivet i affärsplanen.

Grundade telefoniföretaget Glocalnet 1997 och satte det på börsen år 2000 men lyckades, till skillnad från sina många entreprenörskollegor, både hålla bolaget och det egna renomméet intakt. Glocalnet, som har ett börsvärde på 750 mkr, visade för första gången i historien svarta siffror under årets andra kvartal och är hittills i år en av börsens mesta kursvinnare med en kursuppgång på över 100 procent.

DÅLIG FÖRLORARE: Så här tycker Stefan Krook om Affärsvärldens lista. Not.

Själv lämnade han vd-posten januari 2002 men är fortfarande styrelseledamot och äger 2,5 procent av kapitalet – motsvarande ett värde på cirka 19 mkr. Arbetar sedan mars i år som inhyrd vd för Apis, ett telekomutbildningsföretag ägt av Catella, som även var en av Glocalnets investerare. Ser sig fortfarande dock främst som entreprenör, eller “entreprenöriell utvecklare av företag”. Sitter förutom i Glocalnet i styrelsen för familjeföretaget EFG (European Furniture Group) som tillverkar kontorsmöbler, Handelshögskolans SSE Business Lab och startupbolaget Företagslitteratur AB som satsar på pocketböcker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight