Svolders VD: Kan ifrågasättas hur lönsamma SPAC är för medinvesterare

I Svolders rapport varnar bolagets VD Ulf Hedlundh för överhettningstendenser och om inslaget av allt mer spekulativa tillgångar för att nå avkastning.
Svolders VD Ulf Hedlundh.
Svolders avgående VD Ulf Hedlundh. Foto: Svolder
”I tidigare kvartalsrapporter har jag nämnt mycket höga värderingar på bolag utan beprövade affärsmodeller, spekulation i kryptovalutor, samlad småspararhandel via hemsidor/appar av typen Reddit samt förekomsten av så kallade SPACs”, skriver Hedlundh och utvecklar vidare kring det sistnämnda.

”De SPACs vi hittills sett på den svenska marknaden ger ingen anledning till oro vad gäller börsfähighet, då de företräds av etablerade sponsorer och erfarna personer. Det som dock kan ifrågasättas är hur lönsamt det i slutändan kommer vara för medinvesterarna. Vad säger att ett till marknadspris nyinköpt bolag, med kostnader för SPACens förvaltning och framtida utspädning via sponsorens optioner, är mer lönsamt att investera i än ett direktnoterat bolag utan mellanhänder? Om det dessutom skulle ske utanför Nasdaqs huvudlista och företrädas av människor med liten erfarenhet av företagande, men med hög riskvillighet och begränsad etisk kompass, så skulle jag bli orolig”, säger Hedlundh.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.