Strateg: Bäddat för en volatil sommarbörs

Analytikernas vinstprognoserna lär justeras ned inför sommarens rapporter, men det är svårt att dra alla sektorer och bolag över en kam. Det skriver Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand i en marknadsuppdatering.
Robert Oldstrand och Swedbank är positiva till börsen.
Robert Oldstrand kommenterar läget på börsen. Foto: Pressbild, Unsplash

Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand skriver att det råder en en tydlig divergens mellan vad marknaden förväntar sig och vad som ligger i bolagsprognoserna.

”Med tanke på omvärldsproblematiken har analytikernas estimat på aggregerad basis varit synnerligen motståndskraftiga, vilket visar sig i en kraftig kontraktion i värderingsmultiplar världen över. Med det sagt, en rimlig förväntning är ändå att merparten av bolagsestimaten kommer justeras ned inför kommande rapportperiod”, skriver han.

En anledning, menar han, är att nedstängningarna i Kina pågick längre än förväntat. Detta kommer främst påverka producerande bolag och sektorer.

Han pekar på att det redan kommit in flera vinstvarningar, bland annat från Getinge och Husqvarna, och att han inte utesluter fler vinstvarningar under kommande veckor. Han härleder vinstvarningarna dels till komponentbrist och dels till pandemin.

Summerar vi detta är det rimligt att återigen tro att vi kommer ha ett negativt ”revideringsmomentum” i vinstprognoserna inför rapportperioden, men samtidigt är det svårt att dra alla sektorer och bolag över en kam. Det kommer vara spretigt mellan vilka som drabbas och vilka som förväntas drabbas”, skriver han.

Utöver inflationen och centralbankernas ageranden kommer bolagsledningarnas utsikter när det kommer till efterfrågan och kompensation för ökade kostnader vara det som präglar riskviljan i aktiemarknaden, menar han. I och med tendenserna på konjunkturell inbromsning är det ”upplagt för att sommarbörsen kommer bli en volatil historia, både när det kommer till uppgångar såväl som nedgångar”, avslutar han.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du alltid utvecklingen före en rad index samt dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets