Swedbank: Bättre än väntat för verkstadsbolagen

Rapportsäsongen är ännu i full gång, men i en kommentar skriver Swedbank att rapportutfallen för verkstadsbolagen hittills blivit klart mycket bättre än befarat.
Swedbank: Bättre än väntat för verkstadsbolagen - UNGDOM EKONOMI
Genrebild Foto: Stina Stjernkvist / TT

“Rapportsäsongen är ännu i sin linda. Men siffror och kommentarer så här långt har oftast kommit in över de ganska lågt ställda förväntningarna. Osäkerhet kring marginalpåverkan framåt kvarstår dock”, skriver Swedbank i en färsk marknadskommentar.

Flera av de stora verkstadsbolagen har redan hunnit rapportera, och här pekar Swedbank på att rapportutfallen blivit klart mycket bättre än befarat.

“Kursreaktionerna har också i regel varit positiva i sektorn, men då skall vi komma ihåg att både prognoser och aktiekurser har kommit ned en del inför rapporterna och att förväntansbilden därför var relativt lågt ställd. Det som onekligen sticker ut åt det positiva hållet är orderingången och marginalerna som fortfarande visar motståndskraft”, skriver Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand och investeringsstrateg Mats Waldemarsson.

De menar att efterfrågan också ser ut att hålla i sig in i det här kvartalet. Dessutom säger bolagsledningarna prishöjningar genomförs med framgång och att fler prishöjningar är att vänta.

När det kommer till omvärldsutvecklingen pekar banken på en stor osäkerhet och att bland andra Sandvik och Volvo inte tar beställningar långt fram i tiden på grund av osäkerhet kring insatsvaror.

“De fordonsrelaterade delarna av industrin utvecklas fortsatt svagt, och är i absoluta tal på väldigt låga nivåer, men också med förbättringspotential på kvartalsbasis. Autoliv presterade dock både siffror klart under förväntan och en kraftigt sänkt helårsprognos. Sammantaget ser det initialt ut som att prognoserna kommer att behöva justeras upp något i verkstadssektorn, tvärtemot farhågorna inför rapporterna, då det i stället befarades att analytikerna inte hade tagit ned estimaten tillräckligt”, skriver de.

Hur går verkstadsbolagen på börsen just nu? Kolla in Affärsvärldens sida Börsen idag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG