Swedbank: God lönsamhet lyfter verkstadssektorn – köp dessa aktier

Aktiestrateg Mattias Isakson kommenterar rapportsäsongen för verkstadssektorn i Aktiellt.

– Fjärde kvartalets rapporter kan ses om upprepning på det vi såg i tredje kvartalet. Då fanns en rädsla för att svagare makro skulle slå igenom på bolagens resultat. Så blev det inte och aktiekurserna rusade uppåt, vilket gjorde att kraven på leverans från bolagen var högre inför fjärde kvartalet. Men inte heller denna gång har marknaden blivit besviken, konstaterar Mattias Isakson i Swedbanks Aktiellt.

Den viktiga orderingången har dock varit svag och försäljningen har inte övertygat, men en god lönsamhet och hopp om bättre tider har ändå fått kurserna att fortsätta uppåt.

– Det som sticker ut är lönsamheten. Det är tydligt att bolagen blivit bättre på att parera svängningar i efterfrågan och hålla uppe marginalerna. Samtidigt vittnar framför allt de kortcykliska bolagen om att lagersituationen är i balans, vilket ger hopp om att orderingången kan börja ta fart. Tillsammans med goda marginaler talar det för stigande vinster framöver, vilket förklarar kursuppgångarna.

Värderingarna för sektorn som helhet ses inte som höga, men skillnaderna mellan verkstadsbolagen är stora. Atlas Copco har en rekordhög notering emedan Sandvik och Volo är betydligt lägre värderade.

Mattias Isakson menar att Swedbank fortsatt är positiva i synen på börsutvecklingen, även om coronaviruset i Kina kan påverka verkstadssektorn negativt ur en kortsiktigt perspektiv.

Swedbank radar även upp sin syn på de olika verkstadsbolagen.

Sandvik, Volvo, Alfa Laval, Concentric, Husqvarna, Saab och ABB får rekommendationen köp, med riktkurser på 214, 185, 280, 175, 95, 421 kronor respektive 26 schweizerfranc.

Såväl Sandvik, som Volvo, ABB, Alfa Laval och Husqvarna och är också med i Fokusportföljen och är sektorfavoriter.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.