Swedbank höjer BNP-prognoser

Swedbank spår att den svenska BNP-tillväxten förväntas hamna på +2,8 procent under 2015 och på +3,4 procent under 2016. BNP med kalenderkorrigering väntas stiga med 2,6 procent 2015 och väntas öka med 3,2 procent 2016.

Det framgår av bankens senaste konjunkturprognos som presenterades i dag.

I närmast föregående prognos, från den 27 januari, bedömdes BNP-tillväxten utan kalenderkorrigering hamna på 2,4 procent 2015 och på 3,2 procent 2016.

Med kalenderkorrigering låg prognoserna på 2,2 procent 2015 och på 2,9 procent 2016.

Svensk tillväxt stimuleras enligt Swedbank av penningpolitiska stimulanser, av återhämtningen i euroområdet och av den relativt svaga svenska kronan.

Tillväxten för fjolårets fjärde kvartal överraskade positivt och det var framförallt den inhemska efterfrågan som gav ett positivt bidrag.

“Vi förväntar att hushållens ekonomi förblir stark och att konsumtionen blir tillväxtmotor även under för 2015. Nästa år kommer skattehöjningar, högre inflation och, i viss utsträckning, amorteringskrav att begränsa köpkraften. Mot slutet av 2016 förutser vi också den första räntehöjningen sedan slutet av 2011”, skriver Swedbank i rapporten.

Den ekonomiska politiken förblir obalanserad med en stor tyngdvikt på penningpolitiska stimulanser, enligt banken.

“Eftersom finanspolitiken är fortsatt överdrivet stram och ECB:s penningpolitik alltmer expansiv, är utrymmet för Riksbanken att göra någonting annat än att fortsätta med sin expansiva penningpolitik, om inflationsmålet ska nås, begränsat”, skriver Swedbank som tror på ytterligare lättnadsåtgärder nästa vecka.

Arbetslösheten förväntas uppgå 7,8 procent 2015 (7,8) och till 7,6 procent 2016 (7,5).

Privatkonsumtionen väntas öka med 3,2 procent 2015 (2,7) och med 2,5 procent 2016 (2,3).

Konsumentpriserna, KPI, väntas stiga med 0,2 procent i årsgenomsnitt 2015 (0,4) och väntas öka med 1,9 procent 2016 (1,6).

Den underliggande inflationen, mätt som KPIF, väntas stiga med 1,0 procent 2015 (0,8) och med 2,0 procent 2016 (1,5).

Reporäntan förväntas komma att sänkas med ytterligare 25 punkter till -0,50 procent vid mötet nästa vecka. Dessutom räknar banken med ett utökat tillgångsköpsprogram när det nuvarande löper ut i början av maj (som även kan omfatta kommun- och bostadsobligationer). En fortsatt expansion i höst kan inte heller uteslutas och beror på pressen på kronan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.