Swedbank: Lågkonjunkturen kan slå mot bolagen som äger kontor

Swedbank bedömer att det är sannolikt att vakansgraden ökar bland vissa handelsfastigheter, framförallt äldre kontorsfastigheter, under den lågkonjunktur som Sverige nu befinner sig i. Det framgår av den färska rapporten Kommersiella Fastigheters Utsikter.
Swedbank: Lågkonjunkturen kan slå mot bolagen som äger kontor - WEB_INRIKES
Centralbron och Söderströmsbron i förgrunden av centrala Stockholm med bland annat Riddarholmskyrkan. Foto: Ali Lorestani / TT

Banken bedömer att vakanserna för kontor kan även öka något i centrala lägen. Vakansgraderna ligger redan idag avsevärt högre än vad som gällde före pandemin i de tre största städerna, inklusive de mest centrala delarna.

”Det kan förklaras av att andelen som arbetar på distans har ökat jämfört med innan pandemin och att allt fler företag därför ser ett minskat behov av yta för stationära arbetsplatser”, skriver Swedbank.

”En annan förklaring är att företagen efterfrågar mer moderna lokaler med bra mötesytor medan det är många äldre lokaler som är svåra att hyra ut”, fortsätter banken.

När det kommer till logistikfastigheter varnar Swedbank för att det kan finnas risk med ett överutbud efter de senaste årens nyproduktion.

”Andelen av logistikfastigheter som byggs på spekulation, alltså utan någon överenskommen hyresgäst, har de senaste fem åren legat på 17 procent, men i år har andelen ökat till cirka 40 procent”, skriver banken.

Vad gäller handelsfastigheter, bedöms vakanserna här öka i samband med ett ökande antal konkurser inom sektorn.

”Detta gäller framför allt sällanköpsvaruhandeln inom ovan nämnda delsektorer. Utöver svag efterfrågan möter butiksägare ökade kostnader i form av såväl högre hyror och ökade lönekostnader som ökade inköpspriser till följd av den svaga kronan”, skriver Swedbank.

Efterfrågan för bostäder och samhällsfastigheter beskrivs vara stabil tack vare en ökande och åldrande befolkning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco