Swedbank råder till försiktig tolkning av inflationssiffrorna

Storbanken Swedbank råder till en försiktig tolkning av måndagens svenska inflationssiffror som ökade mindre än väntat i årstakt i februari. Det framgår av en analys.
Swedbank råder till försiktig tolkning av inflationssiffrorna - pengar-kronor-900
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 1,4% (+1,6), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 1,6

5.

Nedgången var bred och flera undergrupper avvek från de vanliga säsongsmönstren, enligt Swedbank. De tillägger dock att en viss försiktighet är befogad då coronapandemin kan fortsatt störa pristrenderna.

Även om dagens utfall var en överraskning på nedsidan och kommer sänka inflationens väg framåt så kommer konsumentpriserna under de kommande månaderna vara inflaterade då baseffekter från 2020 slår in.

Swedbank räknar dock med att inflationen kommer falla igen när sommaren närmar sig sitt slut och övergående medvindar avtar.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist säger till Dagens industri att det är väldigt svårt just nu att mäta inflationstrycket. Han anser att man inte ska stirra sig blind på siffran utan se till den stora bilden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.