Swedbank sänke på börsen

Stockholmsbörsen inledde nedåt på tisdagen, då Swedbank pressades efter att vd:n och finanschefen för den estländska verksamheten fått gå. Även flera verkstadsbolag tyngde. Bättre gick det för läkedelsbolaget Astra Zeneca, som steg något.

Tieto steg efter ha lagt bud på norska Evry.

Vid 9.45-tiden var det svenska storbolagsindex OMXS30 ned 0,5 procent. I Europa var tyska DAX ned 0,7 procent medan både Paris- och London-börserna handlades runt oförändrade nivåer.

Swedbank meddelade på måndagskvällen att den nuvarande ordföranden i den verkställande ledningen och vd:n för Swedbank Estland, Robert Kitt, samt den nuvarande finanschefen och medlemmen i den verkställande ledningen, Vaiko Tammeväli, lämnar sina uppdrag i banken och är avstängda tills vidare. Aktien var ned 1,5 procent. Övriga storbanker handlades strax under nollstrecket.

IT-tjänsteföretaget Tieto har lagt bud på norska Evry och bildar företaget Tietoevry. Budet motsvarar 35:48 norska kronor per Evry-aktie, en premie på 15 procent jämfört med måndagens stängningskurs på 30:75 norska kronor på Oslobörsen. Tietos aktie steg cirka 5 procent. På Oslobörsen lyfte Evry cirka 17 procent till knappt 36 kronor.

Cevian, som är storägare i Tieto, stödjer affären. Till Dagens Industri säger aktivistfondens Christer Gardell att de är en logisk affär med tydliga synergieffekter.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har fått ett godkännande för Lynparza i EU för behandling av första linjens äggstockscancer. Aktien steg 0,4 procent.

Hotellfastighetsbolaget Pandox var i stort sett oförändrat efter att ha förvärvat tre hotellfastigheter i Tyskland för 103 miljoner euro.

Forskningsbolaget Idogen rusade 35 procent efter att bolaget aviserat en ny metod för att ersätta Zebularin för behandling av patienter med blödarsjuka.

På tisdagen var det handelspremiär för medicinteknikbolaget Mentice på Nasdaq First North. Aktien handlades omkring 70 kronor, 43 procent över teckningskursen 49 kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.