Swedbank satsar på svenska aktier: ”Tjuren är redo för grönbete”

Stockholmsbörsen kommer bli en relativ vinnare framöver. Det skriver Swedbank i sin färska investeringsstrategi.
Swedbank satsar på svenska aktier: ”Tjuren är redo för grönbete” - bull market börsen tjur
Swedbank ser möjligheter till tjurrusning på svenska börsen.

Swedbank har en “måttlig överviktig” för aktier i sin färska investeringsstrategi och underviktar istället krediter. Storbanken väljer också att behålla en “taktisk övervikt” för Sverige och svenska aktier. Bland argumenten finns att en recession lär undvikas och att globala faktorer som bland annat inflation och ränta kommer göra exporttunga Stockholmsbörsen till en relativ vinnare.

“De negativa riskerna är främst kopplade till det allmänna riskhumöret, samt sämre tillväxtutsikter globalt. En positiv trend för den svenska kronan skulle också vara ett argument för mer allokering mot hemmaplan”, skriver Swedbanks analytiker.

Banken konstaterar att valet av sektorer har varit oerhört viktigt hittills, men att konjunkturcykelns utveckling kan spela de svenska aktierna i händerna.

Under mellanrubriken “Tjuren är redo för grönbete” utvecklar Swedbank sitt resonemang:

“Budskapen från rapportsäsongen är relativt stabila, även om osäkerhet präglar kommentarerna. AI-relaterade investeringar och andra strukturella trender, som energiomställning, automation och elektrifiering, gynnar många av de svenska bolagen och röster höjs för att vi är i starten av en ny investeringscykel”, skriver Swedbank om den svenska aktiemarknaden.

USA kan växa mer

Swedbank fortsätter även övervikta amerikanska aktier. Under början av 2024 är det techbolagen som går under paraplynamnet “Magnifika 7” som dragit upp de amerikanska börserna mest, men Swedbank noterar att även S&P utan Magnifika 7 har stigit under årets första månader.

När det gäller europeiska aktier har Swedbank en fortsatt neutral hållning. Även om de europeiska techbolagen “Grenolas” har presterat bra på börsen så har index STOXX 600 mest rört sig sidledes jämfört med de amerikanska börserna.

Storbanken byter också fot kring japanska aktier. Geopolitiska vindar blåser rätt där mer verksamhet flyttas från Kina till Japan, konstaterar Swedbank.

“Trots uppsidesrisk för japanska yen, bedömer vi att bolagen kan bibehålla en hygglig vinstutveckling också framåt, samtidigt som svenska placerare skulle gynnas av en mer förmånlig valutarelation. Förändringsarbetet bland bolagen är lovande; vi ser att det kan förbättras ytterligare”, skriver bankens analytiker.

Osäkerhet i tillväxtmarknader

För tillväxtmarknader konstaterar Swedbank att det varit en sval start på året och att det fortfarande finns för många osäkerhetsfaktorer i den globala ekonomin för att våga tro tillväxtmarknaderna.

“Inkommande data ifrån Kina förmår inte övertyga, och trots stabil global ekonomisk omgivning, ser vi få tecken på ökad aktivitet. Låga värderingar och låg positionering kan locka till köp om nyhetsflödet blir lite mer positivt, men vi saknar ännu förutsättningarna för en uthållig uppgång” skriver Swedbank och fortsätter:

“Indien är en av de marknader vi ser har bäst förutsättningar bland tillväxtmarknaderna, strukturellt och taktiskt, bland annat med fin vinstutveckling i närtid.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco