Swedbank ser tillförsikt inför rapportsäsongen

Förutsättningarna för starka rapporter är goda, men de höga värderingarna begränsar utrymmet för svaghetstecken, skriver Swedbank.
Laptop, rapporter
Foto: Isabell Höjman / TT

Rapportsäsongen har börjat komma igång och Swedbanks Robert Oldstrand och Mats Waldemarsson ser goda förutsättningar för starka rapporter i och med konjunkturåterhämtningen. Inför rapportsäsongen har också estimaten skruvats upp, vilket pekar på en stegrad förväntansbild.

De pekar dock på att det kan bli en turbulent period. Detta då bland annat nedstängningar, leverantörsproblem, högre kostnadsinflation, brist på insatsvaror och nya nedstängningar adderar till osäkerheten.

”Det finns helt enkelt för många bollar i luften just nu och med tanke på den starka börsen så finns det nog inte alltför stort utrymme att leverera en alltför negativ bild. Samtidigt behöver inte starka rapporter generera positiva kursrusningar, vilket vi såg i förra rapportperioden.”, skriver de.

De många omvända vinstvarningarna inför rapportsäsongen är dock en positiv signal.

Även inför den internationella rapportsäsongen är förväntningarna högt ställda, skriver de. I USA väntas ett vinstlyft kring 30% sedan första kvartalet ifjol, men det faktiska utfallet lär bli bättre ändå. Dock kommer det att krävas mer än måluppfyllnad för att lyfta kurserna.