Swedbank tappar på börsen

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med en försiktig uppgång, i likhet med de större europeiska börserna.
Swedbank tappar på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Flertalet aktier i OMXS30-indexet steg, med tydliga uppgångar för bland andra Getinge, Boliden och ett antal verkstadsbolag. Svagast för dagen var Swedbank, som kämpade mot ett negativt nyhetsflöde. Några mindre rapportbolag backade efter sina delårsresultat.

Strax efter klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till 1.623. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Frankfurt och Paris var motsvarande index båda upp ungefär lika mycket.

Efter nedgångar i New York och en blandad utveckling i Asien det senaste dygnet pekade terminerna inför europeisk börsöppning på en start nära nollstrecket. Uppgångar för flera indextungviktare vände dock snart OMXS30 uppåt.

Den svenska vårbudgeten presenterades, men gjorde inte något stort avtryck på börsutvecklingen. BNP väntas öka med 1,6 procent i år och 1,6 procent nästa år, enligt regeringens prognoser.

Storbolagsindexet toppades av Boliden, Getinge, Sandvik, Securitas och Ericsson – som alla steg 0,9-1,5 procent.

Bland det lilla fåtalet storbolag med röda siffror märktes Swedbank, som tappade drygt 1 procent. Den negativa nyhetsrapporteringen fortsatte med uppgifter i Dagens Industri om att banken kan ha vilselett Finansinspektionen. Vidare granskar ECB hur väl Swedbank skött sin kundkännedom, enligt DN. Svenska Dagbladet skriver om att en ”krisordförande” kan vara en första lösning på ledarkrisen.

Utanför OMXS30 backade Epiroc 0,7 procent efter en rekommendationssänkning från Morgan Stanley.

IT-återförsäljaren Dustins rapport för det andra kvartalet i räkenskapsåret visade att den justerade ebita-marginalen gått ned från 5,3 till 4,8 procent, bland annat till följd av mixeffekter. Aktien, som handlats upp ganska kraftigt sedan årsskiftet, backade 3 procent på onsdagsförmiddagen. Carnegie tyckte att rapporten skulle pressa ned aktien 5 procent, enligt en tidig kommentar efter rapporten.

I samma riktning gick mode- och skoföretaget Venue Retail Group, som rapporterade vinstfall och minskad försäljning i jämförbara butiker. Aktien var 2,3 procent ned.

Den First North-listade spelutvecklaren MAG Interactive tappade 2,2 procent efter att ha redovisat en försäljningsminskning om 30 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Även Sedana Medical tappade mark, ned nära 5 procent. Bolaget har träffat amerikanska FDA och slutsatsen, enligt Pareto Securities, är att en USA-lansering ligger längre fram i tiden än vad som tidigare planerats. Köptillfälle för den långsiktige, menar mäklarfirman.

Bättre gick det för Ovzon, som tecknat ett flerårigt avtal med Intelsat med ett totalt ordervärde på cirka 520 miljoner kronor. Aktien lyfte nästan 12 procent.

I kväll släpps protokollet från Feds senaste räntemöte. I fokus står eventuella indikationer på hur balansräkningens bantning ska ske framöver och när nästa räntehöjning kan komma att ske.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco