Swedbanks VD om utredningarna i USA: ”Närmare ett avgörande”

Swedbank rapporterar intäkter i linje med konsensus samt ett högre rörelseresultat än väntat. För Affärsvärlden berättar VD Jens Henriksson om vad som just nu går storbankens väg, samt om affärsområdet som ännu inte lyft.
Han berättar även om:
✓ Synen på finansiell brottslighet: "Alla måste göra sitt"
✓ Amerikanska utredningarna: "Närmare ett avgörande"
✓ Trump-rysaren: "Påverkar ekonomin"
Swedbanks VD om utredningarna i USA: ”Närmare ett avgörande” - WEB_INRIKES
Swedbanks VD och koncernchef Jens Henriksson presenterar bankens delårsrapport. Foto: Jessica Gow/TT

Rörelseresultatet var hela 9% bättre jämfört med konsensusprognosen inför Swedbanks rapport som kom under tisdagen. Intäkterna kom in på 18,2 mdr kr och rörelseresultatet på 10,9 mdr kr.

Siffrorna var överlag något som VD Jens Henriksson kände sig nöjd över.

“Det viktigaste är att vi levererar en avkastning om 17,5% på eget kapital med en kostnadsintäktskvot på 0,35. Jämfört med många andra banker är det ett väldigt starkt resultat”, säger han till Affärsvärlden.

Jens Henriksson, Swedbanks vd och koncernchef.
Foto: Duygu Getiren / TT

Vad är det som gått så bra? 

“Den största förklaringen är att vi har kreditvinster snarare än kreditförluster. Vi ser en positiv ekonomisk utveckling för Sverige och då fungerar våra modeller. Sedan kombinerat med att vi har en god kontroll på våra krediter”, säger Jens Henriksson och fortsätter:

“Den sista raden tror jag överraskar mest. En andra positiv bit är vi har kommissionsintäkter som ökade 5%. Och det beror ju på att vi har sett mer inflöden genom fonder och vår kortbetalning. Vi håller fortfarande bra kontroll på kostnaderna. Vi har ett räntenetto som är ner 3%. Men det beror ju på att räntorna har fallit och då är det rätt naturligt också att räntenettot ska gå ner.”

Vad innebär det för Swedbank när räntan kommer ner ytterligare? 

“Vi gör inte den typen av guidning i marknaden, men rent allmänt kommer räntenettot att gå ner. Vi har visat på den elasticitet som finns givet ett antal antaganden.”

Finansiell brottslighet: “Stort samhällsproblem”

Swedbanks aktie backar dock på rapporten och var en stund ner 1,48%. Jens Henriksson vill inte kommentera huruvida marknaden missförstått hur bra rapporten var.

Något som berörs i rapporten är obeaktat att Swedbank arbetar vidare med att bekämpa finansiell brottslighet. Ett steg som tagits det senaste kvartalet är att omorganisera det arbetet under en avdelningen som nu heter Economic Crime Prevention. Därigenom flyttas verksamheten närmare kunder, erbjudanden och service.

“Finansiell brottslighet är en väldigt stor fråga och ett stort samhällsproblem. Det handlar om många åtgärder. För det första har vi väldigt många människor som jobbar med att bekämpa penningtvätt”, säger Henriksson och fortsätter:

“På senare tid har det varit rätt mycket fokus på det som handlar om bedrägerier genom social manipulation. Detta är också ett samhällsproblem. Telekombolagen måste göra sitt, banksystemet gör sitt, vi måste se till vårt. Vi har infört ett stort antal åtgärder och kan se att andelen kunder som blivit bedragna på går ner. Men mer kan göras. Man blir väldigt upphörd av att prata med de som har blivit lurade, men också väldigt upphörd när man ser vem de här pengarna går till.”

Det nya affärsområdet Premium och Private Banking har fått en utökad kundbas sedan årsskiftet, men inflödet av kapital verkar inte ha lyft det senaste kvartalet.

“Det är ett nystartat affärsområde och det gäller att se till att vi har ett bra premiumerbjudande. Vad vi har sett är att antalet registrerade kunder har ökat med 7%. I förlängningen hoppas vi se godare resultat från detta”, säger Swedbanks VD.

Amerikanska utredningarna som stör

År 2020 fick Swedbank en sanktionsavgift från Finansinspektionen på fyra miljarder kronor på grund av brister i motverkandet av penningtvätt i de baltiska dotterbolagen. Under 2023 fick storbanken en bot på 37 Mkr av U.S. Treasury’s Office for Foreign Assets Control (OFAC) efter brott mot deras regelverk.

Det pågår fortfarande utredningar mot banken i USA om deras tidigare arbete med att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism, samt offentliggörande av information.

Utredningarna drivs av Department of Justice (DoJ), Securities and Exchange Commission (SEC) och Department of Financial Services i New York (DFS). Dessa befinner sig i olika skeenden och det är oklart OM de kommer leda till ytterligare böter för storbanken.

“När jag var ny som VD ringde jag andra kollegor som hade varit i liknande situationer. De sa att det här kommer ta mellan tre och fem år. Nu i oktober har det snart gått fem år, så i den bemärkelsen är vi närmare ett avgörande. Men samtidigt så är det en tidtabell som jag inte bestämmer över utan det är de amerikanska myndigheterna som gör. Jag har ingen information när det kommer avslutas, eller om om vi kommer att få en bot eller inte”, säger Henriksson.

Han menar att han inte har några andra fall att jämföra med och att det därför inte går att göra några antaganden innan de amerikanska myndigheterna är klara med sina respektive utredningar.

USA-valet: “Stor påverkan på ekonomin”

USA:s president Joe Biden har inte presterat glasklart under den amerikanska valrörelsen och det har rest interna röster om att han ska kliva av som kandidat. Vilka geopolitiska effekter det kan leda till om Donald Trump står som president i USA efter valet är oklart.

“Jag aktar mig för att ha synpunkter på det. Men rent allmänt så är det klart att det amerikanska valet, det europeiska valet och även svenska val har stor påverkan på hur ekonomin utvecklas. Men som bank gäller det att se till att du har en god intjäning och att det finns kunder både i svåra och goda tider. Rent allmänt är jag ganska positiv vad det gäller utveckling i Sverige”, säger Swedbanks VD.

Han ser ljust på det kommande halvåret.

“Jag förväntar mig att vi sakta men säkert går ur den här lågkonjunkturen. Jag förväntar mig ett antal räntesänkningar och när vi går in i nästa år så kommer finanspolitiken att vara mer expansiv. Jag tror även att Sverige, Estland, Lettland och Litauen kommer att ha en god ekonomisk tillväxt under 2025”, säger Jens Henriksson.

Swedbanks Q2 siffror

Swedbank, Mkr Q2-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2023 Förändring
Intäkter 18 237 17 867 2,1% 18 173 0,4%
Räntenetto 12 165 12 226 -0,5% 12 768 -4,7%
Provisionsnetto 4 169 4 105 1,6% 3 811 9,4%
Tradingnetto 911 524 73,9%
Rörelsekostnader -6 465 -6 366 -5 717
Kreditförluster 289 -366 -188
Rörelseresultat 10 983 10 080 9,0% 11 414 -3,8%
Nettoresultat 8 595 9 123 -5,8%

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans