”Tack för utbildningen”

Svenskt försvar har genom åren lagt stora summor på att utbilda sina officerare. En stor del av utbildningspengarna har gått rakt ut i näringslivet. En rad direktörer har försvaret att tacka för sina utbildningar.

– Kustjägarskolan var en tid då jag lärde mig mycket, men ont gjorde det. Jag kan inte påstå att jag just vid den tiden insåg vad jag lärde mig, utan insikterna kom först långt senare. Kustjägarskolan är jobbig, tuff och otroligt påfrestande, säger Mats Lederhausen, toppdirektör på McDonalds i USA, som gick kustjägarutbildningen vid KA1 i Stockholm 1983.

ONT, DET GÖR ONT: Mats Lederhausen minns kustjägartiden.

Flera av näringslivets höjdare har valt att gå den tuffa vägen när de gjorde lumpen. Atlas Copcos vd Gunnar Brock utbildade sig till attackdykare på samma förband som Lederhausen. Det är en av de allra hårdaste utbildningar som finns inom försvaret. De som gått den utbildningen har handplockats från kustjägarutbildningen.

Försvarets tolkskola tillhör också elitutbildningarna där det krävs högsta betyg i språk för att komma in. Nordeas Hans Dalborg, Axel Johnsonkoncernens Göran Ennerfelt, Enskilda Securities före detta vd Per-Anders Ovin och Svenskt Näringslivs före detta vd Göran Tunhammar är bara några som har gått där.

För att tillhöra den finländska eliten så går vägen ofta via en reservofficersutbildning. För att tillhöra den svenska näringslivseliten finns knappast någon oskriven lag på att man ska ha utbildat sig till reservofficerare. Klart är i alla fall att många av tungviktarna i det svenska näringslivet är reservofficer.

Investors officerare
Kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg har var sin reservofficersutbildning, liksom kollegan Claes Dahlbäck på Investor. Även Assa Abloys vd Bo Dankis och Autolivs Lars Westerberg vidareutbildade sig till reservofficerare. På Ericsson har det också varit populärt att utbilda sig till reservare.

Michael Treschow har gått i sin fars fotspår och skaffat sig en sådan utbildning, liksom den förre vd:n Sven- Christer Nilsson. Bolagets förre informationschef Nils-Ingvar Lundin och dess nuvarande Henry Sténson tillhör också den skara som skaffat sig en reservofficersutbildning. Carl-Henrik Svanberg påbörjade också en men gick aldrig klart den.

Även om det inte var reservofficersutbildningen i sig som öppnade dörrarna till finrummen har många av de svenska direktörerna haft god nytta av den i arbetet.

– Jag är ingen stor stridis, utan ville vända militärtjänsten till något positivt, jag ville få ut något av den, säger Hans Stråberg, vd på Electrolux som i mitten på 1970-talet gjorde sin reservofficersutbildning på I 16 i Halmstad.

– Ledarskapsutbildningen var väldigt bra. Vi fick möjligheten att träna med riktiga soldater under hård press. Vi hade ibland övningar hela natten. Alla var trötta och ville sova i sina tält, samtidigt som bandvagnen kunde ha fastnat i träsket och bandet hade kavlat av sig. Det gällde att få folk som inte var där av fri vilja att arbeta med tunga arbetsuppgifter mitt i natten i regn i ett kärr. Det var givande och jag lärde mig mycket.

Modern utbildning
Utbildningen var modern och byggde inte på kadaverdiciplin, utan snarare på att befälet skulle ta in synpunkter och goda idéer från gruppen. Därefter var det upp till befälet att fatta beslutet.

– Det påminner mycket om hur vi fattar beslut i näringslivet, säger Hans Stråberg.

Henry Sténson, informationsdirektör på Ericsson, har även han ett förflutet inom det militära. Efter den obligatoriska militärtjänsten vidareutbildade han sig till yrkesofficer och arbetade på T1 i Linköping i fyra år och avslutade sin karriär där som kapten. Dessutom är han reservofficer.

– Jag fungerade som lärare, pappa, kamrat, pedagog och chef. Några av soldaterna jag arbetade med kunde knappt läsa, andra skulle läsa vidare till ingenjörer. Många ville inte ut i leran och göra övningar. Det sätter en på hårda prov som befäl. Redan som mycket ung fick jag chansen att leda människor i situationer som varken är bekväma eller uppskattande. Militären har en av de bästa ledarskapsutbildningarna som finns, så jag har haft nytta av den.

Lumpentiden och det svenska försvaret har en särskild plats i många direktörers hjärta. I princip alla svenska direktörer har gjort militärtjänstgöring och har starka känslor kring åren då de flyttade hemifrån och tog sina första stapplande steg in i vuxenvärlden. Precis som med Mats Lederhausen är det många som ondgjort sig över sin militärtjänstgöring medan den pågick. Däremot är det inte ovanligt att de i efterhand minns tiden med glädje och stolthet.

– Jag tror att det är en bra ingång i vuxenlivet. Idén med att para ihop ungdomar som inte tidigare har något gemensamt, helst från helt olika socialgrupper, och be dem under rätt strikta förhållande utföra uppdrag de varken vill eller skulle komma på tanken att utföra själva är bra för mänsklig utveckling, tolerans och förståelse, säger Mats Lederhausen.

Gick försvarets tolkskola

Christer Fåhraeus, Entreprenör Anoto
Torbjörn Magnusson, Vd If
Lennart Sundén, F.d. vd Swedish Match
Nils Nilsson, Grundare Orc Software
Hans Dalborg, Ordförande Nordea
Kjell Spångberg, Riskkapitalist
Erik Åsbrink, Ordf Förtroendekomm, Alecta
Göran Tunhammar, F.d. vd Svenskt Näringsliv
Göran Ennerfelt, Vd Axel Johnson AB
Michael Sohlman, Vd Nobelstiftelsen
Per-Anders Ovin, Styrelseproffs, f.d. vd Ensk. Securities
Henrik Borelius, Vd Attendo

Gick högre utbildningar i försvaret

Högre grundutbildningar:

Gunnar Brock, Vd Atlas Copco, Attackdykare
Mats Lederhausen, Chef McDonalds, Kustjägare

Högre militära utbildningar:

Marcus Wallenberg, Vd Investor Reservofficer, kustart.
Jacob Wallenberg, Ordförande SEB, Reservofficer, flottan
Claes Dahlbäck, Ordförande Investor, Reservofficer, flottan
Bo Dankis Vd Assa Abloy, Reservofficer, trängen
Michael Treschow, Ordförande Ericsson, Reservofficer
Staffan Jufors, Vd Volvo Lastvagnar, Reservofficer, kustart.
Lars Westerberg, Vd Autoliv, Reservofficer, flygvapnet
Christer Ericsson, Ordförande Consafe,
reservofficer, marinen
Sven-Christer Nilsson, Styrelseproffs, Reservofficer, artilleriet
Henry StÉnson, Informationsdir. Ericsson, Reservofficer
Tomas Nicolin, Vd Alecta, Reservofficer
Hans Stråberg, Vd Electrolux, Reservofficer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG