Tar hem vinsten i teknikbolaget

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen väljer att lämna teknikbolaget med en fin vinst och öka i två innehav med stor potential: ett programvarubolag och ett fiberbolag.
Tar hem vinsten i teknikbolaget - jeport3_binary_6899940.png

Småbolagsportföljen har fortsatt sin positiva utveckling och stängde i dag på 5,6 procent avkastning sedan starten den 15 december. Portföljens försprång relativt index är 5,0 procentenheter.

Utvecklingen i portföljens bästa investeringsidé, norska spelbolaget Gaming Innovation Group (GIG), fortsätter den välförtjänta omvärderingen. Innehavet utgör nu 17 procent av portföljen och har ökat med 12 procent den senaste veckan. Aktien börjar nu närma sig såväl 1-års som 5-årshögsta kursen 6,18 norska kronor. Portföljen har även gynnats av den norska kronans förstärkning med cirka 5 procent den senaste månaden. GIG har avkastat 45 procent sedan start.

 

Säljer Mycronic med god vinst

Portföljen väljer att ta hem en fin vinst på 21 procent i teknikbolaget Mycronic på årshögsta. Aktien var omotiverat nedtryckt under senhösten och uppvärderades rejält på ett starkt bokslut i februari. Utsikterna för 2018 ser goda ut och bolagets egen guidning för 2018 på 3 500 miljoner kronor i omsättning var bättre än väntat. Kassan är välfylld liksom orderboken.

Vi bedömer dock att det finns bättre möjligheter på annat håll på den här kursnivån. Vd Lena Olving, som har varit högst bidragande till Mycronics lyckade transformering, har meddelat att hon lämnar som vd senast den 15 maj 2019. Mycronic är dessutom inte bara Stockholmsbörsens utan samtliga Nordenbörsers mest blankade aktie med 11,3 procent av kapitalet, enligt ägardatabasen Holdings.

Småbolagsportföljen säljer 1 000 aktier i Mycronic för stängningskursen 109,8 kronor.

 

Ökar i Enea och Hexatronic

Försäljningslikviden 109 800 kronor används till att öka i programvarubolaget Enea, som likt GIG står inför vad vi bedömer som en större omvärdering. Reaktionen efter förra veckans storförvärv av Openvawe Mobility har inte satt särskilt stora avtryck, givet begränsad bevakning av analysfirmor. Förvärvet breddar produkterbjudandet, kundbasen och minskar beroendet av Ericsson. Vi är övertygande om att aktiemarknaden kommer ändra synen på Enea och på sikt värdera bolaget som ett globalt programvarubolag med starkt kassaflöde. Portföljen köper 400 aktier i Enea för 82,4 kronor.

Slutligen ökar vi även i portföljens senaste inköp, fiberbolaget Hexatronic. Aktien har fått omotiverat mycket stryk efter bokslutet och har goda chanser att komma tillbaka, givet de fortsatt positiva tillväxtutsikterna och den attraktiva värderingen. Vi köper 500 aktier i Hexatronic för 61,2 kronor.

Kvar i kassan blir 46 266 kronor.

Småbolagsportföljen efter stängning 8 mars:

Portföljen per 8 mars stängning.png

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.