Laddar

Tekniksektorn sänkte Wall Street

USA-börserna inledde handelsveckan blandat efter en sen återhämtning där framförallt oljesektorn visade styrka.

Finans- och tekniksektorn blev måndagens förlorare efter att analyshus flaggat för sämre vinstutsikter för flera av tungviktarbolagen inom sektorn. I fokus var även färska makrosiffror, som fortsatte att bekräfta recessionsfarhågorna
i ekonomin.

Dow Jones Industrial Average-index slutade på 12.259, ned nära 0,1 procent jämfört med i fredags. S&P 500-index steg med nära 0,1 procent till 1.331. Nasdaq Composite-index sjönk med 0,6 procent till 2.259, men indexet var som lägst ned med drygt 1 procent under dagen.

Omsättningen nådde nära 1,6 miljarder aktier på New York-börsen och till 2,2 miljarder aktier på Nasdaq.

Apple, Google, Citigroup och RIM var de mest omsatta aktierna, tillsammans med Exxon och Goldman Sachs.

Huvudpunkterna på måndagens makroagenda, som till stor del satte börstrenden, var bygginvesteringar i januari och inköpschefsindex för februari. Bygginvesteringarna minskade med 1,7 procent i månadstakt mot en väntad ökning på 0,7 procent.

Inköpscheferna var något mer positiva än marknaden hade befarat, ISM-indexet hamnade ändå på 48,3 procent för februari, vilket indikerar en nedgång i ekonomin. Marknaden hade hoppats på 48.

Under måndagen kommenterade den amerikanske finansministern Henry Paulson läget i ekonomin med att tillväxten “bromsar in dramatiskt”. Dock väntas ekonomin växa, om än mer långsamt.

Marknadsräntorna steg överlag på måndagen. Vid stängningen var tioåringen upp med 4 punkter till 3,55 procent.

På Wall Street var finanssektorn en av de stora förlorarna efter att Bank of America sänkt vinstestimaten för ett antal branschkollegor. Goldman Sachs och Lehman Brothers estimat för första kvartalet har satts ner med 45 respektive 43 procent.

Även Merrill Lynch, Oppenheimer och Sanford Bernstein sänkte sina vinstestimat för flera finanshus.

Citigroup sjönk med 2,6 procent och JP Morgan med 2 procent.

Finansmannen Warren Buffett anser att festen är över för försäkringsbolagen, vilket sänkte sektorn med American International Group i täten. AIG sjönk med 0,4 procent.

Boeing tappade 2,6 procent efter nyheten om ett förlorat storkontrakt, till konkurrenten Northrop som i sin tur steg med nära 5 procent.

Råvarurelaterade bolag gick överlag mot strömmen, med stöd av fortsatta uppgångar för bas- och ädelmetaller samt råoljan. Alcoa ökade med 3,2 procent. Exxon steg med 0,9 procent, medan Chevron ökade med 0,6 procent.

Biltillverkarna stod också i fokus efter att de rapporterat försäljningssiffror för februari, däribland GM vars totala Nordamerika-försäljning sjönk med 13,3 procent i februari.

GM slutade ned med 0,3 procent, Ford tappade 5,4 procent.

På Nasdaq var Apple det stora sänket, tillsammans med Qualcomm och Google. Apple betalades drygt 2,6 procent lägre efter att Bank of America sänkt vinstestimaten för bolaget, som väntas pressas av ett svagare detaljhandelsklimat i USA. Banken är främst bekymrad över intäktsutvecklingen från Iphone.

Google sjönk 3 procent medan Qualcomm tappade 3 procent efter att nyheten om att Nokia i Storbritannien vunnit en patenttvist mot Qualcomm.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.