Tele2 vinnare på börsen efter riktkurshöjning

Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag med en uppgång, men vände snart ned mot nollstrecket i likhet med de större kontinentala börserna.

Det svenska storbolagsindexet toppades av Tele2, medan Assa Abloy och Swedish Match backade.

Vid 10.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till 1.722. Aktier för 2,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland steg DAX-index 0,1 procent.

På makrofronten rapporterades bland annat om ett tyskt kombinerat inköpschefsindex på 49,2 för november, en uppgång från 48,9 i oktober. Utfallet, som var i linje med förväntningarna, bekräftade därmed en sekventiell förbättring.

PMI siffror pekar på svag återhämtning i tysk ekonomiDen tyska näringslivets sammanvägda inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 49,2 i november jämfört med 48,9 föregående månad. 

Konjunkturkänsliga bolag tävlade om toppositionen i OMXS30. Högst upp låg visserligen Tele2 med en uppgång på 1,3 procent efter att ha fått höjd riktkurs av Morgan Stanley med fortsatt överviktsrekommendation, men sedan följde Sandvik, SSAB, SKF och Autoliv – alla med uppgångar på knappt 1 procent. Dagens industri har belyst Sandviks konglomeratrabatt i dagens utgåva.

Morgonens nya köprådHär är morgonens rekommendations- och riktkursändringar.  

Handelsbanken, som fått höjd riktkurs av RBC, steg 0,6 procent, medan övriga storbanker stod för blygsammare uppgångar och SEB backade marginellt.

Så ser RBC på de nordiska bankerna – tror på stor uppsida för kursförlorareRBC Capital Markets har ändrat sina riktkurser för flera av de nordiska bankerna. 

Nedgångar på 0,6-0,9 procent registrerades för Swedish Match, Essity och Assa Abloy.

Kambi steg 1,4 procent till 182:80 kronor sedan Kepler Cheuvreux upprepat sin köprekommendation och justerat upp riktkursen till 220 kronor med hänvisning till en expanderande amerikansk marknad.

Tydliga rörelser uppvisades också av rapporterande mindre bolag.

Ferronordic, som säljer anläggningsmaskiner, rapporterade en rejäl ökning av såväl rörelseresultat som omsättning för det tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien steg 4,5 procent.

Ferronordic ser ytterligare återhämtning på marknadenFerronordic bedömer att marknaden under återstoden av 2019 och 2020 fortsätter att återhämta sig i ungefär samma takt som tidigare under innevarande år. Potential för ytterligare tillväxt finns om genomförandet av de så kallade Nationella Projekten sätter fart. Det framgår av delårsrapporten. 

Utbildningsföretaget Academedia avancerade 1 procent sedan bolaget tilldelats ersättningskontrakt värda tillsammans cirka 2,4 miljarder kronor av Stockholms stad. Prisnivån uppges vara i paritet med nuvarande kontrakt, utöver för distansutbildning.

Det NGM-listade fintech-bolaget Quickbit redovisade på morgonen ett rekordresultat för ett enskilt kvartal och steg initialt brant under för aktien hög omsättning, men tappade sedan mark till -8 procent.

Likaledes NGM-listade Africa Resources förlorade över 6 procent efter en rapport som flaggade för tillfälligt minskad produktion till följd av en projektflytt.

På makroagendan står bland annat USA Markit PMI klockan 15.45.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här