Telefusion – attendez!
France Télécoms vd och styrelseordförande Didier Lombard, 66, är ett praktexempel på en fransk maktmänniska. Utbildad på de superelitistiska statsuniversiteten École Polytechnique and École Nationale Supérieure des Télécommunications, och med en gedigen karriär inom både näringsliv och departement.
Så från sitt rum på huvudkontoret på 6 place d’Alleray i Paris noterade han säkert med stort intresse nyheterna om Pernod Richards köp av statliga Vin & Sprit. Signalen från Rosenbad var tydlig. Svenskarna menar allvar med privatiseringsprogrammet, och de har inget emot franska köpare, så länge de betalar bra.
France Télécom är en ståtlig charmör, med resurser att ge Telia Sonera en trygg framtid. Publikt mest känt under varumärket Orange är bolaget en av världens största mobiloperatörer och det fjärde högst värderade, med ett börsvärde på motsvarande 485 miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket än Telia Sonera.
Sett till omsättning och vinst är skillnaden ännu större. 2007 var France Télécoms försäljning fem gånger större än Telias, ebitda-resultatet nästan sex gånger större. Skavankerna ligger i lägre nettomarginaler och en rejäl skuldsättning.
Det är i dagsläget inte känt hur mycket kontakt intressenterna i France Télécom och Telia Sonera har haft med varandra. Men i ett läge när det är kutym att se sträng ut, säga några nonsenskommentarer och be att få återkomma har flirten mottagits förvånansvärt väl hos den svenska huvudägaren och styrelsen.
– Våra fotavtryck på marknaderna är på inget sätt överlappande, så geografiskt är passformen perfekt, sa Telia Soneras ordförande Tom von Weymarn till SvD Näringsliv i fredags.
Privatiseringsminister Mats Odell talade samma dag i allmänt positiva ordalag om möjligheterna för den nordiska telekoncernen att delta i en internationell strukturaffär.
– Det är intressant att France Télécoms så tydligt säger att de är intresserade att delta i konsolideringen, sa Mats Odell till Affärsvärlden, utan att gå in på några detaljer.
Så långt låter det ju som om affären nästan är i hamn. Men Didier Lombard riskerar att bli förvånad över hur känslig en försäljning av svenska statens andel i Telia Sonera är. Både Mats Odell – och i längden statsminister Fredrik Reinfeldt – vet att Telia Soneras historia som misslyckad folkaktie gör utrymmet för misstag och krångel minimalt. Mats Odell var i fredags dessutom tydlig med att han vill ha konkurrens mellan potentiella köpare. Kort sagt: vinnaren ska inte bara vara seriös, han ska också slanta upp ordentligt.
Om det var France Télécom självt som läckte sitt intresse för Telia Sonera till tidningen Le Figaro för en vecka sedan är oklart. Källorna angavs inte. Men effekten blev till en början inte speciellt trevlig för fransmännen. France Télécom-aktien sjönk och Telias steg kraftigt. Inte precis den effekt du vill ha inför ett bud. Senare bekräftades ryktena via ett pressmeddelande.
Det finns i princip två skäl att läcka ett intresse för ett börsbolag. Antingen vill du visa upp dig som en seriös spekulant. Eller så vill du förstöra för någon annan. France Télécom är knappast ensamt om att vilja få ihop det med Telia Sonera. Inte ens en ny svängom med norrmännen är omöjlig, Telenor är också en pen gutt. Visst, krångligt konkurrensmässigt, men det går säkert att lösa om den politiska viljan finns.
_________________
Tänkbara Telia Sonera-köpare
France TélécomVisade i förra veckan öppet intresse för Telia Sonera.
TelenorDet slutade illa 1999. Sedan dess har mycket hänt på telekommarknaden. En hopslagen koncern kan bli tvungen att avyttra tillgångar av konkurrensskäl.
AltimoOligarken Michail Fridmans telekombolag med stora tillgångar i ryska Megafon och Vimpelcom. Har uttryckt intresse för att delta i en konsolidering tillsammans med Telia Sonera och Telenor.
Deutsche Telekom, TelefonicaTvå andra stora europeiska aktörer, vars tillgångar inte direkt krockar geografiskt med Telia Soneras.
TDCDanmarks private equity-dominerade telefonjätte. Kanske för stökig ägarbild för att svenska regeringen ska acceptera dem?
Svenska folketNej, knappast en gång till.
__________________
Fakta/Ägare
Telia Soneras huvudägare:Den svenska regeringen. Svenska statens post på 37 procent i Telia Sonera är i skrivande stund värd 86 miljarder kronor. Tillsammans med finländska statens knappa 14 procent kontrollerar regeringarna majoriteten i bolaget. Styrelseordförande är Tom von Weymarn.
France Télécoms huvudägare:Den franska regeringen (där för övrigt Didier Lombards företrädare Thierry Breton var finansminister fram till i fjol). Franska staten äger drygt 27 procent i bolaget, som fram till 1998 var statligt. Didier Lombard är ordförande och vd.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.