Telia erkänner missar i ansökan
Enlig Kenneth Karlberg, Vd för Telia Mobile, måste PTS ha tänkt fel när de underkänner finska Sonera, spanska Telefonica och tyska Deutsche Telecom på finansiella grunder. Och att Telenor inte fick en licens stärker bilden ytterligare av att PTS använt en skrivbordsprodukt för att finna vinnare.
”Det verkar som om vår tekniska kompetens legat oss i fatet. Flera av oss som förlorat har haft samma höga kunnande om hur man bygger nät”, säger Kenneth Karlberg.
”Andra är välkomna att överklaga tillsammans med oss. Men vi har inte fört några samtal ännu.”
Om tandemparet Marianne Nivert och Kenneth Karlberg var nere för räkning i lördags hade de samlat mod under helgen. Möjligen hade de styrkts av vissheten av att de ekonomiska kalkylerna bakom de konsortier som vunnit licens sannolikt inte kommer att bära lönsamhetsmässigt.
”Att bygga 20 000 basstationer för 36 miljarder kronor kan man inte ens ta på allvar. Då är man ute och cyklar”, sa Kenneth Karlberg med adress HI3G-konsortiet. Liknande synpunkter har framförts av Sonera och Telenor.
”Och i Orangekonsortiet äger Bredbandsbolaget och Framfab en tredjedel. PTS kan inte ha tagit med det i bedömningen när konsortiet åtagit sig att investera pengar”, säger Kenneth Karlberg.
I sin kritik mot PTS riktar Telialedningen in sig på att de i sin brevväxling med PTS klart och tydligt deklarerat hur de tänkt för att nå vad de uppfattats vara full täckning och signalstyrka. Inte någongång har PTS indikerat att Telia skulle ha missuppfattat behovet av hur många basstationer som skulle behövas för att uppnå täckningskraven.
”Det ligger i PTS skyldighet att se till att de sökanden har förstått vad som krävs för att få en licens. Det krävs av förvaltningslagen. Har vi missuppfattat kraven borde PTS ha informerat oss”, säger Kenneth Karlberg.
Haken är förstås att hälften av konsortierna verkar ha förstått vad PTS ville se, det vill säga världens bästa bredbandsnät i luften alla kategorier, oavsett om det gick att försvara ekonomiskt eller inte.
För att ytterligare visa hur fel PTS måste ha tänkt presenterar Telia kalkyler på vad de konsortier som nu fått sina licenser egentligen är villiga att lägga ut. Orangen konsortiet är villig att spendera 228 euro per svensk invånare och HI3G är samtidigt villiga att spendera 427 euro per invånare.
”I övriga Europa spenderar operatörerna 60 euro per invånare förutom i Schwiez där det spenderas 120 euro per invånare. Det är tydligt att de svenska näten inte är genomförbara affärsmässigt”, säger Marianne Nivert.
Telia beklagar att deras licensansökan aldrig blev betygsatt. Noterbart är dock att Telialedningen inte vill svara på den känsliga frågan om Telias UMTS-kunder får ett lika bra erbjudande som de vinnande konsortierna. Telia säger bara att deras ansökan uppfyller PTS krav på täckning och signalstyrka. Tjänster ingick inte i PTS urvalskirterium.
Däremot ställde PTS krav på att näten skulle kunna leverera de tjänster som operatörerna åtog sig att erbjuda, och det är framförallt här PTS underkänt Telia.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.