”Telia måste ha en 3G-licens”

Telia måste ha en 3G licens för att ha ett konkurrenskraftigt erbjudande på marknaden. Det säger Ericssons forskningschef Håkan Eriksson. Det finns inga alternativa tekniker till 3G som erbjuder överföringshastigheter och täckning på liknande sätt.

”Det var klart överraskande att Telia inte fick en 3G-licens”, säger Håkan Eriksson. Men han tror inte att Telia har räknat fel i sin ansökan. ”Alla aktörer har den kompetens som krävs. Telia måste gjort en annan tolkning av PTS bestämmelser på något sätt”, säger han. Från bland annat forskningshåll har det hörts röster att mobiloperatörer som inte har 3G-licens kommer att uppgradera GSM-näten till GPRS och Edge-standarder och komplettera med riktigt höga överföringshastigheter med trådlös LAN-teknik på till exempel flygplatser och i företagsbyar där behoven är störst.

På detta sätt kommer de att kunna erbjuda kunderna bra överföringshastigheter till lägre pris än om de måste betala av investeringen på minst 15 miljarder kronor i ett helt nytt 3G-nät.

Men Håkan Eriksson tror inte att det är ett alternativ för Telia. ”Det finns inget tekniskt alternativ för Telia om de vill erbjuda kunderna god täckning och överföringskapacitet på upp till två megabit per sekund. Telia måste ha en 3G-licens”, säger Håkan Eriksson.

Telia är alltså hänvisade till samarbete eller samgående med till exempel Investors konsortium HI3G? ”Det verkar som om alla vill samarbeta med alla, tycker jag. Jag vill inte gå in på vem som passar ihop bäst med vem”.

Håkan Eriksson har själv forskat i 3G sedan 1990. Nu ska Ericsson tjäna tillbaka de stora resurser som investerats i utvecklingen. Merparten av företagets forskningsbudget, totalt på cirka 35 miljarder kronor eller 15 procent av omsättningen per år, har investerats i 3G de senaste åren.

Än så länge ser det mycket ljust ut för Ericsson, som har vunnit 60 procent av de 3G-kontrakt som offentliggjorts i världen. Enligt Håkan Eriksson kommer 3G att ha en livslängd på ungefär 20 år.

”NMT har klingat av först i år. GSM startade 1991, i dag når det en topp med fem till sex nya abonnenter i sekunden. Det har alltså tagit tio år att nå den tillväxttakten.” ”Det är rimligt att tro att 3G kommer att växa snabbare än vad GSM har gjort. Nära 100 licenser går ut i år och nästa år och alla vill vara först ut på marknaden. Det blir en väldigt snabb utbyggnad av 3G-näten.” ”Men det finns inget som talar för att livslängden därför skulle bli kortare än de tidigare systemen. Nu är det en världsstandard och det finns möjlighet för helt nya tjänster. 3G håller i minst 20 år”. Någon 4G-standard i stil med GSM och UMTS (3G) arbetar telekomindustrin inte med, enligt Håkan Eriksson. 4G ska betraktas som ett samlingsbegrepp för trådlös utveckling på flera olika fronter.

”Vi kommer att få se en utveckling med en massa små basstationer. Det kommer till exempel att handla om att kunna bygga in basstationer i lyktstolpar på ett billigt sätt.” ”Ett annat spår vi arbetar med är att varje terminal blir som en liten basstation och därmed länkar vidare signaler åt varandra.” Men är inte det den utvecklingen som håller på att ske redan nu med W-LAN, många billiga basstationer som fungerar på frekvenser som inte behöver någon licens? ”Ja, men W-LAN-stationerna är inte nere i tillräckligt låga priser än. Och framför allt är det inget enhetligt system med en operatör som kan erbjuda roaming och tjänstehomogenitet. Därtill måste man se över tranmission, antenner och så vidare”, säger Håkan Eriksson.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.