TEMA: PRIVATA PLACERINGAR Bolån Rörlig ränta vinner än

Trots rekordlåga långa räntor är det fortfarande billigast attlåna till rörlig ränta. Risken att de rörliga räntorna skallstiga kraftigt är dessutom liten.

Den som har stått emot alla råd om att det är dags att bindasina bolån under de senaste årens räntefall kan verkligen kännasig nöjd idag. Den som band sin ränta på fem år för två år sedanlåste in en ränta på mellan nio och tio procent. Med både turoch skicklighet kanske några lyckades låsa in en tillfälligräntebotten för ett år sedan, just innan Göran Persson börjadeprata om mer pengar till kommunerna. De låste in en ränta påexakt samma nivå som idag, 6,85 procent för ett femårigtvillalån.Trots att de verkligen prickade botten har de hittillsfått betala en hel procentenhet mer än för ett lån till rörligränta. Men nu när de långa räntorna är tillbaka på rekordlåganivåer är det nog många som antingen redan har bundit, ellerfunderar på att binda sina lån.

Hur man skall göra beror naturligtvis på den egna situationenoch hur säker man vill vara på vad lånen kommer att kosta. Menman skall komma ihåg att det oftast blir dyrare att ha fastränta. För närvarande ligger exempelvis Stadshypoteks femårigavillaränta på 6,85 procent, medan den rörliga ligger på 5,8. Förden som har ett lån på en halv miljon betyder det fem tusenkronor i högre kostnad per år före skatt.

Till och med under en så stökig period som de senaste tio åren,har det oftast varit betydligt billigare att ha lån till rörligän till fast ränta. Diagrammet härintill visar hur mycket dethar kostat staten att låna till fast respektive rörlig ränta,kostnaden för bolånen har legat högre, men i princip börförhållandet mellan fasta och rörliga räntor vara detsamma. Ivarje tidpunkt visas den genomsnittliga kostnaden under desenaste fem åren för ett fast respektive ett rörligt lån somtogs för fem år sedan.

Men det intressanta är förstås hur utvecklingen blir framöver.Hur stor är risken för nya räntechocker? I år är det etthändelserikt år och man kan inte utesluta att något händer somfår räntorna att dra iväg. Det kan bli spekulationer inför EMU–starten eller inför att de växelkurser som skall gälla inom EMUskall fastställas i maj. Avtalsrörelsen har visserligen börjatganska bra med Pappers avtal, men om förhandlingarna framöverger för höga löneökningar kan det pressa upp räntorna.Socialdemokraternas strategi att pressa ner den öppnaarbetslösheten genom att minska arbetskraften skulle också kunnainnebära att löneglidningen blir högre än väntat. Trots attsysselsättningen ännu nästan inte har ökat alls har ju den öppnaarbetslösheten fallit till 6,9 procent. Om konjunkturenfortsätter uppåt och sysselsättningen till slut börjar öka ärdet inte otänkbart att arbetslösheten faller till så låga nivåeratt löneglidningen pressas uppåt.

VALFLÄSKValet skulle också kunna ställa till en del trassel. Just nutalar det mesta för att socialdemokraterna vinner valet men attde inte får egen majoritet. Om till exempel vänsterpartiet ellermiljöpartiet skulle få större inflytande kan det bli negativamarknadsreaktioner. Alltför mycket valfläsk skulle också kunnafå räntorna att stiga.

Men för att det skall löna sig att binda lånen måste de rörligaräntorna stiga ganska kraftigt och dessutom ligga på en hög nivåganska länge. Det förefaller trots allt väldigt osannolikt.Riksbanken höjde visserligen reporäntan med en kvartsprocentenhet i december, men den höjningen var säkert inte ettförsta steg i en kraftig uppgång. Tvärtom kan den ses som entidig försiktighetsåtgärd. I dagsläget talar allting för attriksbanken nu avvaktar med fortsatta höjningar. Det innebär attman ganska säkert kan räkna med att den rörliga räntan hållersig under dagens fasta ränta under åtminstone något år. Och ävenom den skulle stiga över den nivå verkar det osannolikt att detom fem år visar sig att den rörliga räntan i snitt under helaperioden har legat högre än dagens fasta ränta.

Inflationstrycket är ju obefintligt för närvarande ochinflationsmålet har blivit allmänt accepterat. Det är svårt atttänka sig ett scenario med varaktigt stigande inflation ochräntor.Nu befarar ju till och med vissa att deflation är ettstörre hot än inflation. Den som vill försäkra sig mot ettdeflationsscenario bör naturligtvis absolut inte binda sina lån.Det skulle ju innebära att både korta och långa räntorfortsätter att falla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.