Teslas aktie stiger efter undantag från kinesisk bilskatt

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla kommer att undantas från Kinas bilskatter, framgår av dokument publicerade av Kinas industridepartement.

Biltillverkarens samtliga modeller finns med i en undantagslista på industridepartementets hemsida. Undantaget innebär i klarspråk att priserna på Teslas bilar kommer bli lägre för kinesiska konsumenter.

Tesla höjde nyligen priserna i landet efter att den lokala valutan, yuan, devalverats och tappat i värde mot amerikansk dollar. Bolagets verksamhet i landet hotas dessutom likt konkurrenterna av de importtariffer som tillkännagavs av Kina på fredagen i förra veckan, en konsekvens av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. Ytterligare prishöjningar kan därmed vänta, enligt Reuters källor.

Försäljningen av bilar i Kina har varit på stadigt nedåtgående sedan ett drygt år tillbaka. 13 av de senaste 14 månaderna i statistiken har noterat svagare försäljning ställt mot jämförbar månad föregående år. Vikten av en stark Kinamarknad har växt för Tesla, vars fabriksbygge i Shanghai snart ska stå klart för att öppna produktion. Vd:n och grundaren Elon Musk var i Kina innevarande vecka och bolaget genomför just nu en marknadsföringsoffensiv i landet.

Teslas aktie steg nära 4 procent i den tidiga amerikanska förhandeln.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.