Thedéen: ”Vi är bekymrade över kronans utveckling”

Den svenska Riksbankschefen Erik Thedéen säger i en intervju i DN att han tycker att kronan är omotiverat svag.
Erik Thedéen Riksbanken
Riksbankschefen Erik Thedéen. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

”Vi är bekymrade över kronans utveckling. Det är inte bra att den är så här svag och det är heller inte motiverat. Kronan är undervärderad”, säger Erik Thedéen till tidningen.

Att SEK:en är en skräpvaluta som den ibland framställs som i media anser han inte ger en korrekt bild. Faktorer som talar mot detta är lönebildning, statsfinanser och en välutbildad arbetskraft, anser Thedéen som efterfrågar en mer nyanserad bild.

Han tror att det kan finnas inslag av spekulation mot kronan för tillfället, men att utsträckningen av den är överskattad.

Att det skulle vara oron kring kommersiella fastigheter som är den enda faktorn bakom försvagningen tror han inte.

”De (utländska investerare reds.anm) tycker inte att balansen mellan risk och vinst är tillräckligt stark för att satsa på kronan.”

Thedéen försvarar också systemet med den rörliga växelkursen som han säger har gett stigande reallöner och en god ekonomisk utveckling och att fast växelkurs gav stora problem när det övergavs på 1990-talet.

I skrivande stund handlas USD/SEK i 10,91 och EUR/SEK 11,87.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets