Tidigare H2GS-topp ska leda norsk rival

Norska Blastr Green Steel ska bygga ett fossilfritt stålverk i Finland. Nu värvar bolaget Mark Bula som ny VD – från svenska rivalen H2 Green Steel. Fram till i höstas var han kommersiell chef för Harald Mix stålsatsning i Boden.
Tidigare H2GS-topp ska leda norsk rival - blastr-green-steel-appoints-industry-expert-mark-bula-as-new-ceo-to-drive-roll-out-of-ultra-low-carbon-steel-value-chain-in-europe
Mark Bula är tidigare toppchef på H2GS. Nu går han till norska konkurrenten. Foto: Blastr Green Steel

Efter bara ett drygt år på posten byter H2GS-konkurrenten Blastr Green Steel ut VD:n Hans Fredrik Wittusen. Ersätter gör amerikanen Mark Bula som fram till i höstas var kommersiell chef för just H2GS.

Blastr är ett norskt bolag som planerar att investera 4 miljarder euro i ett nytt fossilfritt stålverk. Bygget planeras till finska Ingå utanFÖR Helsingfors. Satsningen hamnar i Finland, efter att Sverige nobbats på grund av frågetecken kring elförsörjningen, har avgående VD:n tidigare sagt i en intervju med Afv.

”Finlands mer flexibla och pragmatiska inställning till nätanslutning och elleveransen var en kritisk fråga varför vi valde Finland före Norge och Sverige”, sa VD Hans Fredrik Wittusen i januari 2023.

Annan strategi än Hybrit

Mark Bulk beskrivs av Blastr som en veteran, med 35 års erfarenhet av stålindustrin globalt. Sedan han lämnade H2GS har han hunnit vara VD för Vulcan Green Steel som har sitt huvudkontor i Oman.

”Marks strategiska vision, ledarskap och dokumenterade erfarenhet av stål med låga koldioxidutsläpp blir oerhört värdefulla tillgångar när vi fortsätter att utveckla våra projekt och strategiska plattformar”, säger styrelseordföranden och tidigare LKAB-VD:n Lars-Eric Aaro i en kommentar.

Till skillnad från Hybrit planerar Blastr inte för någon pilotanläggning.

”Vi planerar att direkt köra igång med en storskalig anläggning. Vi går alltså inte via pilotanläggningar och pilotutvecklingar. Vi är också till 100% en kommersiell aktör och tänker använda oss av den bästa tillgängliga teknologin”, har Hans Fredrik Wittusen sagt i intervju med Yle.

Säkrat två promille

Målet har tidigare varit att anläggningen ska stå klar till 2026, men det senaste beskedet är sent 2027 eller tidigt 2028.

Finansieringen är dock långt ifrån klar. Hittills är Blastrs enda finansiär det amerikanska konglomeratet Cargill, som utlovat en placering om 10 miljoner dollar i projekt. Det vill säga omkring 0,2% av den beräknade kostnaden.

”Hade älskat att fortsätta”

I pressmeddelandet från Blastr framgår inte varför Hans Fredrik Wittusen lämnar som VD. På Linkedin skriver han dock att han gärna hade fortsatt.

”Jag skulle ha älskat att fortsätta denna resa på Blastr, men jag erkänner också att det är mycket goda nyheter för Blastrs fortsatta utveckling och framgång att få med branschveteranen Mark Bula ombord”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.