Tillfällig svacka att vänta
Köparna har hittat tillbaka till Stockholmsbörsen och förra veckan blev den bästa för aktier hittills i år när OMX Affärsvärldens generalindex steg med 5,1 procent. Börskurserna gick upp varje enskild dag och veckan avslutades starkt i dur när den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken kom in bättre än väntat, trots det kalla vädret. Antalet arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn minskade med 36 000 jämfört med förväntat minus 68 000. Arbetslösheten låg kvar på 9,7 procent vilket var bättre än förhandstippade 9,8 procent.
Med tanke på att det redan ser betydligt bättre ut för de flesta bolag är snart en förbättring av läget på den amerikanska arbetsmarknaden att vänta. Normalt sett brukar det ta 1-1,5 år från det att BNP bottnat till dess att arbetslösheten når sin högstanivå.
Nu har det gått ett år. Faktum är att det redan börjar synas små positiva tecken. Ett är att antalet tillfälliga jobb ökar, ett annat är att antalet personer som söker arbetslöshetsunderstöd för första gången är på väg att minska. Toppen nåddes i december 2008 när runt 700 000 amerikaner i veckan anmälde att de blivit av med jobbet. I morgon, torsdag, väntas motsvarande siffra landa på 460 000.
På bolagsfronten kan vi i dag, onsdag, se fram emot Elektas och Clas Ohlsons siffror för tredje kvartalet då båda bolagen har brutna räkenskapsår. Det betyder att den för Clas Ohlson så viktiga julhandeln kommer med. På tisdag är det dags för Sectra att lägga fram sin rapport.
Annars är rapportperioden i det närmaste är över, i alla fall när det gäller de större svenska bolagen, och då finns det inte så mycket mer än makrostatistiken att hänga upp den dagliga börshandeln på. Men det gäller att tänka till lite, för som den amerikanske författaren Mark Twain en gång uttryckte det: Det finns tre sorters lögner – lögn, förbannad lögn och statistik.
En av den senaste tidens mest omskrivna luringar kommer från Grekland som förskönade sina statsfinanser och på så sätt kom med i EMU på felaktiga grunder. Nu väntar en lika tuff svältkur som balterna redan har fått lära sig att leva med för att komma till rätta med problemen. Men det behöver inte vara tal om fusk och friserade siffror för att man ska vara på sin vakt.
Ibland kan det vara nyttigt att titta närmare på hur de olika länderna faktiskt beräknar sin statistik. För som fondbolaget Enter konstaterar i sin senaste marknadskommentar kan det variera en del. Ett exempel är amerikansk BNP som beräknas genom att man tar det senaste kvartalets siffror gånger fyra. För fjärde kvartalet växte BNP i USA som bekant med 5,7 procent. Hade amerikanarna använt samma metod, rullande årstakt, som Sverige och övriga Europa skulle ökningen i stället ha stannat på modesta 0,1 procent.
Historiskt har det också varit klokt att ta kinesisk statistik med en nypa salt. En tumregel är att siffror som går att verifiera genom att kolla motpartens, som handelsbalans, export och import, är mest trovärdiga. Kvaliteten på övriga data kan det vara lite si och så med. Naturligtvis beror de osäkra siffrorna också på att det handlar om ett gigantiskt stort land vilket försvårar datainsamlingen. Det kan vara bra i att ha i minnet när de kinesiska siffrorna för detaljhandel, KPI, PPI, industriproduktion och investeringar i februari dyker upp på skärmarna, i morgon, torsdag.
I dag, onsdag, har Axfood stämma vilket betyder att det är sista chansen att köpa för den som vill ha utdelningen på 10 kronor, vilken innebär en direktavkastning på runt 4,2 procent. Det ska bli intressant att se vad som händer med aktiekursen när kupongen avskiljs. Reaktionen kan ge en liten föraning om att våren 2010 artar sig till en riktigt bra säsong för kupongklippare (se artikel intill).
Som sagt noterade börsen nytt årshögsta i fredags när OMXS30 stängde på 998 och nästa motstånd finns därmed vid den gamla toppen på 1 037 från maj 2008. Frågan är om index orkar vidare från dagens nivå. Vi tror inte det. Risken är stor att vi precis om i april 2008 får ett tillfälligt bakslag på i storleksordningen
5 procent innan det är dags för en ny toppnotering. n
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.