Biotage
Tillväxtbolag på rätt väg
Efter renodlingen blev Biotage ett life science-företag som säljer egenutvecklade instrument med tillhörande förbrukningsvaror och tjänster. Produkterna används inom tre affärsområden. Inom Organisk kemi används produkterna främst i den tidiga fasen i läkemedelsutvecklingen. Kunderna är läkemedelsbolag, bioteknikbolag och akademiska institutioner. Inom Analytisk kemi handlar det om produkter för att analysera prover. Kunderna är laboratorier inom exempelvis rättsmedicin, miljöanalys och livsmedelsanalys. Till sist finns affärsområdet Industriella produkter där Biotages system främst används av läkemedels- och livsmedelsindustrin för att rena produkter.
Under flera år låg Biotages omsättning och stampade kring 400 miljoner med en låg ensiffrig rörelsemarginal. De senaste fyra åren har den organiska omsättningstillväxten tagit fart med ett snitt på 5,4 procent, exklusive valutaeffekter. Samtidigt har rörelsemarginalen gått från 5,9 procent 2011 till 10,1 procent i fjol. I ett längre perspektiv finns sannolikt goda möjligheter att lyfta lönsamheten ytterligare några snäpp över marginalmålet på 10 procent.
Amerikanska storspelare som Agilent, Thermo Fisher och Waters har bruttomarginaler i nivå med Biotage på 55–60 procent, men rörelsemarginaler kring 20–30 procent. Förklaringen stavas skalbarhet. Biotage är ett litet bolag som själva säljer sina produkter på en global marknad, vilket kostar. Dessutom lägger Biotage en relativt hög andel av intäkterna, omkring 8 procent, på forskning och utveckling. Styrelseordföranden och storägaren Ove Mattsson, tillika vd:n för Nobel Industrier i början av 1990-talet, var inne på detta redan för några år sedan i en intervju med Dagens Industri där han ansåg att Biotage bedrev forskning och utveckling ”på en högre nivå än vår omsättning egentligen tillåter”. Mattsson var också tydlig med ambitionen om att lyfta omsättningen uppåt 1–1,5 miljarder.
Den som håller på att ta Biotage till en ny nivå är danske vd:n Torben Jørgensen, som suttit sedan 2006. Ett naturligt sätt hade varit att använda likviden från försäljningen av gamla Pyrosequencing till förvärv. I stället har det kapitalet huvudsakligen gått till återköp och utdelningar. Sedan 2010 har Biotage återköpt och dragit in 27 procent av aktierna. Enligt Jørgensen var värderingen tidigare för låg för att det skulle vara attraktivt att genomföra förvärv. Efter uppvärderingen är förvärv nu åter högt upp på agendan.
Tydligt är att fokus ligger på Analytisk kemi, affärsområdet som växte med tvåsiffriga tal under första kvartalet, och där Jørgensen ser bäst tillväxtpotential även framöver. Vid sidan av förvärv försöker Biotage att fånga potentialen med egna lanseringar, som Extrahera, ett system som automatiserar förberedningen av prover före analys. Systemet lanserades i höstas och har tagits emot riktigt väl på marknaden, enligt Jørgensen.
I våra ögon är Biotage ingen snabbväxare, men ändå ett bolag som kan växa av egen kraft. Dessutom är intäkterna stabila då över hälften avser eftermarknadsprodukter. Denna stabila tillväxt kan dessutom kryddas med antingen förvärv eller en fortsatt generös utdelningspolitik. Vårens utdelning på 75 öre per aktie motsvarar en direktavkastning på fina 4,7 procent. Vår bild är dessutom att det sannolikt finns goda möjligheter att successivt lyfta lönsamheten på sikt.
Vid en första anblick ser aktien dyr ut med ett börsvärde på drygt 1 miljard i förhållande till fjolårets omsättning på 490 miljoner. Beaktas nettokassan, stora förlustavdrag som kommer att hålla nere skatten i flera år samt ett, visserligen till stor del valutadrivet, resultatuppsving i år, så har vi aktien på ev/ebit 11 i slutet av innevarande år. Efter kursrusningen är aktien inget fynd, men väl en aktie att behålla. Riktkurs 18,30 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.