Tillväxtdoldis mot finbörsen

AQ Group är ett välskött tillväxtbolag som fortfarande värderas till relativt försiktiga multiplar. Aktien har mer att ge.

I förra veckan nådde verkstadsbolaget AQ Group vår riktkurs på 115 kronor. Investerare som tog rygg på köprådet i april förra året har därmed kammat hem 35 procent. Större delen av uppgången har kommit i år efter ett starkt bokslut samt en allmän jakt på bortglömda och undervärderade aktier.

Den annonserade men något försenade flytten från Aktie­torget till Stockholmsbörsen under året kommer definitivt att öka intresset för aktien. Med 2,1 miljarder kronor i börsvärde hamnar AQ Group på mid cap-listan och kommer i större utsträckning jämföras med andra underleverantörer såsom till exempel Nolato och Note.

Västeråsbaserade AQ Group är en stabil snabbväxare som har visat tillväxt och positivt resultat under varje enskilt kvartal sedan bolaget grundades 1994. AQ Group har alltså uppvisat en enastående förmåga att växa med lönsamhet.

Koncernens finansiella mål är att över en konjunkturcykel växa organiskt med i genomsnitt 5 procent per år samtidigt som förvärv ska bidra med ytter­ligare 10 procent per år. Detta ska ske med en marginal på resultatet före skatt på 8 procent. Det relativt aggressiva tillväxtmålet är uppfyllt om basåret är 2001, året då AQ Group ­noterades på Aktietorget. Den årliga genomsnittliga tillväxten landar då på imponerande 17 procent, vilket nästan är i klass med Nibe.

Sedan 2008 har utvecklingen varit trögare med en årlig tillväxt på i genomsnitt 7 procent. Det är ändå godkänt givet att finanskrisen och åren efter är inkluderade i dessa siffror. Perioden före finanskrisen presterade bolaget typiskt sett en rörelsemarginal mellan 8 och 9 procent. Efter 2008 har pres­sen på lönsamheten blivit något större och rörelsemarginalen har därefter pendlat mellan 5 och 7 procent.

Fjolåret blev ett nytt rekordår efter ett försäljningslyft på 3,5 procent. Justerat för förvärv minskade dock omsättningen med 3 procent under helåret liksom under fjärde kvartalet. Det ger ett litet mer ljummet intryck. Samtidigt har rörelsemarginalen stärkts och resultatlyftet för helåret hamnade på fullt godkända 14 procent.

Positivt är att bolagets officiella prognos för 2015 är att såväl omsättning som resultat blir något bättre jämfört med 2014. Dessutom bör nya förvärv stå för dörren, då det senaste annonserades i september 2014. I våra prognoser räknar vi med att bolaget lyckas växa med 5 procent per år samtidigt som rörelsemarginalen kan fortsätta att förbättras från förra årets 7,0 procent till 7,5 respektive 8,0 procent under 2015 respektive 2016.

Balansräkningen är i bra skick och bolaget är skuldfritt. Föreslagen utdelning är 2 kronor motsvarande en direktavkastning på 1,7 procent. Utdelningspolicyn är relativt snål där målet är att dela ut 25 procent av det genomsnittliga resultatet efter skatt över en konjunkturcykel. Grundarduon som består av vd Claes Mellgren och styrelseordförande Per-Olof Andersson äger tillsammans drygt 58 procent av bolaget. Kanske kommer den ägarandelen att minska när bolaget gör entré på Stockholmsbörsen senare i år.

Efter den senaste tidens uppvärdering är inte aktien lika uppenbart fyndvärderad längre. Men det är fortfarande attraktiva värderingsmultiplar. På våra prognoser handlas aktien till p/e 13 respektive 11 på prognosen för 2015 respektive 2016. Det är betydligt under Stockholmsbörsen och under Nolato, stjärnan i underleverantörsklassen där AQ Group trots allt hamnar. Allt annat lika så kan aktien bli belönad när bolaget tar klivet in på Nasdaq OMX senare i år och därmed hamnar på många fler investerares radarskärmar. Köp med riktkurs 145 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.