Tim Cook-mejl kan ha brutit mot SEC-regler

Apple-vd:n Tim Cooks försäkran till Jim Cramer, den före detta hedgefondförvaltaren och nuvarande programledaren hos CNBC, om att bolaget fortsätter att prestera väl i Kina kan ha brutit mot de amerikanska börsreglerna. Det skriver Marketwatch.

Det var under måndagen som CNBC-kollegan Carl Quintanilla valde att lägga upp hela e-postmeddelandet som Cook hade skickat till Cramer på Twitter. I det framgick det att den senaste tidens svaga data från Kina inte på något sätt synts hos Apple. Cook ska ha skrivit att bolaget har sett en tillväxt i antalet aktiverade iPhones under de senaste veckorna. Därtill ska även de senaste två veckorna ha beskrivits som årets bästa för App Store.

Enligt Thomas Gorman, delägare i advokatbyrån Dorsey & Whitney, lär SEC ta en närmare titt på det brevet. De kommer åtminstone att ta upp kontakten med Apple för att få en förklaring till varför informationen avslöjades, sade han. Dorsey & Whitney agerar ofta som förvarare för bolag och individer som står inför SEC och andra regleringsutredningar.

SEC har avböjt att kommentera huruvida det tänker inleda en utredning eller inte.

Problemet bedöms i första hand inte handla om att Tim Cook delat med sig av information till media. Det kan i stället handla om det faktum att Jim Cramer förutom sin programledarroll även är med och förvaltar en portfölj, Action Alerts PLUS, som äger Apple-aktier.

Bill Singer, en annan jurist, menar att SEC länge har brottats med reglering i en tid då allt mer information dyker upp på olika sociala medier. Redan 2013 beslutade SEC dock att företag får ge ut information via sociala medier som Facebook och Twitter. Det kom efter att Netflix vd Reed Hastings avslöjade siffror om bolagets användartillväxt i ett inlägg på Facebook, en nyhet som fick aktien att rusa.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.